Kulcsszavak

Bevezető

Ezen az oldalon csupa olyan magyarított TED előadás szerepel, amelyet valamilyen szempontból érdekesnek találtam. Többségüket én magyarítottam vagy lektoráltam. (Lásd a fordítói profilomat a TED webhelyén.)

A saját magyarítások időrendben követik egymást: felül vannak a legfrissebbek. Mások magyarításai ezek közé ékelődnek aszerint, hogy mikor kerültek a látóterembe.

Aki tematikusan keres, nézze meg az ábécérendbe rakott kulcsszavakat a jobb oldali sávban. A dinamikus oldalak nagy varázslatával nem szolgálhatok: a Ctrl+C-vel kimásolt kulcsszót Ctrl+V-vel bemásoljuk a Ctrl+F-fel nyitott keresőablakba, aztán hajrá!

A videót tartalmazó oldal a bélyegképre kattintva jön elő.
A cím alatti kód a képen a lejátszási időt jelenti (min:s).
Lejátszáshoz legjobb a Chrome Chrome. Nálam az mindig működik, nem úgy, mint a Firefox Firefox és az IE IE.

2017. májusában észrevettem, hogy a beágyazott TED videók nem működtek az oldalaimon, mert a TED bizonyos technikai változtatásokat vezetett be. Mivel van vagy 1000 weboldalam ezen a webhelyemen, valamint egyéb magam vállalta kötelezettségeim is, esetleges, hogy mikor veszek észre ilyen hibákat. Ezért megadom itt is az "üzenőfüzetem" linkjét visszajelzés céljából.

Videók

Ed Yong: Öngyilkos tücskök, zombi csótányok
és más parazitamesék

Artemia csiga csótány ékes ősdarázs galandféreg húrféreg macska métely parazita sórák Toxo zombi
Ed Yong előadásaMi, emberek, büszkék vagyunk szabad akaratunkra és függetlenségünkre. Ám elképzelhető, hogy létezik egy láthatatlan és sötét hatás, mely elkerüli figyelmünket. Lebilincselő, szórakoztató és felrázó előadásában Ed Yong, tudományos újságíró, elmagyarázza nekünk, hogyan finomították tökéletesre a paraziták a manipuláció művészetét. Lehet, hogy mi magunk is befolyás alatt állunk? Több mint valószínű. 

Allan Adams: A felfedezés, mely átírhatja a fizikát
buborékuniverzum felfúvódó univerzum inflációs modell univerzum felfúvódása
Allan Adams előadása2014 március 17-én, fizikusok egy csoportja izgalmas bejelentést tett: perdöntő bizonyítékot találtak az univerzum inflációs modellje mellett, mely az ősrobbanás elméletét támasztja alá. De mit jelent ez egy nem-fizikus számára? A TED Allan Adamst kérte fel arra, hogy rögtönzött előadásban ismertesse röviden az eredményeket. 

Carin Bondar: Mint a madarak és a méhek
(meg a többi malac!)

állatok szexualitása elefánt fogópénisz fülbemászó hiéna kacsa kacsarák molly nautilusz orgazmus párzókar pénisz péniszklitorisz poloska szex tapír vagina yucatáni fogasponty
Carin Bondar előadásaHa azt hiszed, hogy mindent tudsz a szexről, ideje átgondolnod. Carin Bondar biológus a tudomány oldaláról világítja meg, hogyan csinálják az állatok. Carin az állatok szexuális viselkedésének szakértője, és imádja másokkal megosztani állati történeteit a szexről.

Nicolas Perony: Kiskutyák, azazhogy komplexitáselmélet
állatok viselkedése etológia komplexitás nagyfülű denevér szurikáta
Nicolas Perony  előadásaAz állatok viselkedése nem bonyolult, csak komplex. Nicolas Perony azt kutatja, hogy az egyes állatfajok – legyen szó skót terrierekről, denevérekről vagy szurikátákról – hogyan követnek egyszerű szabályokat, amelyek együttesen egy nagyobb léptékű viselkedési mintát eredményeznek. Ez az egyszerűségből született komplexitás segíti őket abban, hogy alkalmazkodni tudjanak életkörülményeik változásához.

Shimon Schocken: Önszervező számítógépes kurzus
csinálva tanulás empowerment felfedeztető tanítás önképzés számítástechnika
Shimon Schocken  előadásaShimon Schocken és Noam Nisan kurzusán a diákok maguk építik fel a számítógépüket alkatrészenként. Amikor a kurzust feltették a netre – ahol az eszközök, szimulációk, csipspecifikációk és a többi modul bárki számára elérhetővé vált – meglepetéssel tapasztalták, hogy érdeklődők ezrei ragadták meg a lehetőséget a tanulásra. Az előadás felhívás arra, hogy felejtsük el az osztályozást: építsünk inkább az önmotivált tanulásra.

Hendrik Poinar: Hozzátok vissza a gyapjas mamutot!
DNS genom jégkorszak kihalt fajok mamutfélék ormányosok pleisztocén szekvenálás
Hendrik Poinar  előadásaVilágszerte rengeteg gyermek álma, hogy óriási állatokat lásson újra a Földön. Valóra váltható ez az álom? Szabad-e valóra váltani egyáltalán? Hendrik Poinar informatív beszédet tart a következő – szó szerint – nagy dologról: kutatás egy olyan lény létrehozásáról, amely nagyon hasonlít a mi „kis” szőrös barátunkhoz, a gyapjas mamuthoz. Az első lépés, a gyapjas genomjának szekvenálása, már majdnem kész. És persze hatalmas ez is.

Geraldine Hamilton: Testrészek csipen
bélcsip gyógyszertesztelés mikrofluidika szervcsip tüdőcsip
Geraldine Hamilton  előadásaNem könnyű kitalálni egy újfajta gyógymódot, egy jobb kezelést valamely betegségre. Még keményebb a tesztelés, ami évekkel késleltetheti egy-egy ígéretes gyógyszer bevezetését. Geraldine Hamilton elmeséli, hogyan készülnek intézetükben a szervcsipek – a lapkára szerelt szervek és testrészek –, ezek a leegyszerűsített struktúrák, melyekben azonban együtt van minden, amivel tesztelhető az új szerek hatása és mellékhatása, akár egy konkrét személyre szabottan is.

David MacKay: Megújuló energiaforrások – álmok és realitások
atomenergia fosszilis energiahordozók energiaültetvény földgáz hőszivattyú kőolaj kőszén megújuló energia nappanel szélfarm szolárpark
David MacKay  előadásaMekkora földterület lenne elég, hogy egy Nagy-Britanniához hasonló országot ellásson megújuló energiával? Egy egész országra való! David MacKay pragmatikus előadása elemi matematikára alapoz. Rámutat a fenntartható energiaopciók aggasztó korlátaira, de elmagyarázza azt is, mért kell mégis kiaknáznunk ezeket a lehetőségeket.

Suzana Herculano-Houzel: Mi olyan különleges az emberi agyban?
agy energiafogyasztása agykéreg emberi agy főzés idegtudomány kognitív képességek
Suzana Herculano-Houzel  előadásaAz emberi agy kész rejtély furcsán nagy a testünkhöz képest, rengeteg energiát fogyaszt a súlyához viszonyítva, és tömérdek neuront tartalmaz a kéregállománya. De miért és hogyan? Suzana Herculano-Houzel nyomába ered a rejtélynek, magával ragadva minket is. Agylevest kever hidegen, mely forró nyomra vezeti, majd meglepő konklúzióra.

Enrique Peñalosa: Busszal a demokráciába
autózás biciklizés buszozás gyaloglás tömegközlekedés várostervezés zöldfolyosó
Enrique Peñalosa  előadása„Nem az a fejlett város, ahol még a szegények is autóval járnak, hanem az, ahol még a gazdagok is a tömegközlekedést választják” – érvel Enrique Peñalosa. Ebben a lelkes beszédben Bogotá volt polgármestere osztja meg taktikáit és tapasztalatait a kolumbiai főváros közlekedésdinamikájának megváltoztatásáról. Javaslatai a jövő okos, élhető városainak megalkotásához nyújtanak segítséget.

Greg Asner: Ökológia a levegőből
Amazonas CAO esőerdők képalkotó spektrometria klímaváltozás környezet oroszlánok ökológia széntérkép természetvédelem
Greg Asner  előadásaMik is alkotják tulajdonképpen az erdeinket? Greg Asner ökológus spektrométer és nagy teljesítményű lézer segítségével térképezi fel a magasból a természet aprólékos és kaleidoszkopikus 3D részleteit – ezt nevezi ő a szén „csúcstech könyvelési rendszer”-ének. A lenyűgöző beszéd üzenete világos: Az ökoszisztéma megóvásához több adat szükséges, az adatgyűjtéshez pedig új módszerek kellenek.

Paul Kemp-Robertson: Bitcoin. Verejték és Tide.
A márkázott valuták jövője.

Amazon érme Bitcoin fizetőeszköz márkázott valuta Nike FuelBand pénz Vodafone Fakka
Paul Kemp-Robertson  előadásaFizetőeszközeink – bankjegyek és érmék, amit tárcánkban vagy a bankszámlánkon tartunk – alapja a marketing és a hit, hogy a bankok és a kormányok megbízhatók. Paul Kemp-Robertson végigvisz bennünket a fizetőeszközök új generációján, amelyek ugyancsak marketingen alapulnak, csakhogy egyedi márkák marketingjén. Ismerjük meg a bankon kívüli valuták jövőjét a Nike Verejtékpontjaitól a Tide-os flakonig.

Chris Downey: Várostervezés – a vakok szempontjai
látók vakok várostervezés
Chris Downey előadásaMilyen lenne egy olyan város, melyet vakoknak terveztek? Chris Downey építész 2008-ban vakult meg váratlanul. Összeveti városi életét látóként és vakként, rámutatva, hogy a vakok szempontjait tekintetbe vevő városdizájn nemcsak a vakok életét könnyíti meg, de élhetőbb környezetet teremt a látóknak is.

James Lyne: Mindennapi kiberbűnözés – tehetünk ellene!
DDoS kiberbűnözők rosszindulatú szoftver számítástechnika számítógépes vírus trójai program
James Lyne előadásaHogyan (ne) szedjük össze a számítógépes vírusokat, azt a fajta rosszindulatú szoftvert, amely ellopja az adatainkat és megcsapolja a bankszámlánkat? Gyakran egyszerű dolgokkal, amit gondolkodás nélkül teszünk meg naponta. James Lyne arra figyelmeztet, hogy nemcsak az NSA figyel bennünket, hanem az egyre rafináltabb kiberbűnözők is, akik egyaránt kihasználják a kódok gyengeségét és a hiszékenységünket.

Adam Savage: Egyszerű ötletek, amelyek tudományos felfedezésekhez vezettek
Erasztothenész fénysebesség Fizeau Föld kerülete
Adam Savage előadásaAdam Savage két mélyreható tudományos felfedezést mutat be, amelyeket egyszerű, kreatív módszerekkel bárki követni tud – Eratoszthenész számítását a Föld kerületéről i.e. 200-ban, és Armande Hippolyte Fizeau mérését a fénysebességről 1849-ben.

Bruce Feiler: Agilis módszer – a családnak
agilis módszer család gyermeknevelés
Bruce Feiler előadásaBruce Feiler radikális javaslata: A modern családi élet stresszének leküzdésére használjuk az agilis módszert! Az agilis szoftverfejlesztési módszertan mintájára olyan családi praktikákat vezet be, amelyek segítik az ötletek felfelé áramlását, a visszacsatolást és az elszámoltathatóságot. És a gyerekek maguk választják meg saját büntetésüket.

Holly Morris: Miért éppen Csernobil? Mert az az otthon.
Csernobil holomodor nukleáris baleset otthon radioaktív sugárzás
Holly Morris előadásaCsernobil neve egyet jelent a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris balesetével. A reaktor környéke 27 év óta kizárási zóna ugyan, ám mégis otthonul szolgál 200 embernek – többségükben idős asszonyoknak. Ezek a büszke matrónák megtagadták az áttelepítésről szóló ukázt, mert a kötelék, mely a hazaföldhöz és a közösséghez fűzi őket „olyan erő, mely a sugárzással is dacol”.

Gian Giudice: Pengeélen az univerzum? Miért is?
CERN elemi részecske elméleti fizika Higgs-bozon Higgs-tér LHC multiverzum Nagy Hadronütköztető részecskefizika univerzum
Gian Giudice előadásaGian Giudice felteszi a kérdést: Mi van, ha a Higgs-tér egy ultrasűrű állapotban is létezhet, ami minden létező atomos anyag összeomlását jelentené? Semmi ok a pánikra: lesz időnk zavartalanul végignézni a Föld 5 milliárd év múlva esedékes pusztulását az eredeti műsorrend szerint.

Patricia Kuhl: A kisbabák nyelvi zsenialitása
agy beszéd csecsemő hangok kisbaba nyelvtanulás statisztika
Patricia Kuhl előadásaPatricia Kuhl arról beszél, hogyan tanulnak meg a kisbabák egy-egy nyelvet, miközben a körülöttük lévő embereket hallgatva és „statisztikát készítenek” a szükséges hangokról.

Hetain Patel: Állj, ki vagyok? Gondoljuk át!
akcentus identitás nyelv performansz utánzás
Hetain Patel előadásaHonnan tudjuk azt, hogy kik is vagyunk? Bruce Lee által inspirált, mulattató meditáció az énről – Yuyu Rau közreműködésével. Hetain Patel meghökkentő performansza az identitásról szól.

Mikko Hyppönen: Hogyan élt vissza az NSA a világ bizalmával – eljött a tettek ideje
internet kémkedés megfigyelési botrány NSA Orwell számítástechnika
Mikko Hyppönen előadása A neves finn biztonsági szakember, több veszélyes komputervírus megfékezője, beszél az USA mindenkire kiterjedő elektronikus megfigyelési tevékenységéről, melynek kipattanása hatalmas vihart kavart világszerte 2013 nyarán.

Jeff Speck: A gyalogolható város
autózás biciklizés előváros fenntarthatóság gyaloglás gyalogolhatóság környezet sovány utca várostervezés Walk Score
Jeff Speck előadásaJeff Speck várostervező megmutatja, hogyan csökkenthetjük függőségünket az automobiltól – ettől a „gázböfögő, időpocsékoló és életveszélyes protézis”-től – azáltal, hogy városainkat gyalogolhatóbbá és élhetőbbé tesszük az emberek számára.

Drew Berry: A láthatatlan biológia animációja
animáció biológia DNS kinetokór kinezin kromoszóma mikrotubulus
Drew Berry előadásaDrew Berry zseniális animációi láthatóvá teszik a láthatatlant. Méret és időarányos ábrázolásban látjuk a sejt DNS-másoló gépezetét. Szemünk előtt zajlik a sejtosztódás. Látjuk a kromoszómák szétválasztását, a kromoszómákat tartó állványzatot, a mozgókat és a mozgatókat – mindent!

Iwan Baan: Ötletes otthonok, váratlan helyeken
barlanglakások otthon szemétgyűjtők Torre David vízi város zabbalinok
Iwan Baan előadásaA szemét hátán is megél az ember. Ez lehetne a mottója ennek a fotókkal illusztrált előadásnak, mely igazán különleges emberi élőhelyeket mutat be. Iwan Baan fényképész körbevezet minket a zabbalinoknál, a Torre David lakásain, egy vízre épült városon Nigériában és egy földalatti faluban Kínában.

Eleanor Longden: Hangok a fejemben
hangokat hallók skizofrénia
Eleanor Longden előadásaEleanor Longden egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy belelássunk a fejébe egy olyan személynek, aki hangokat hall. Skizofréniát állapítottak meg nála, kórházba dugták, begyógyszerezték, majd félrelökték egy olyan rendszerben, mely nem tudott segíteni rajta. Megindító történet egy több éves utazásról, vissza a mentális egészség felé, miközben Longden megtanult hallgatni belső hangjaira.

Sherwin Nuland: Hogyan gyógyított meg az elektrosokk-terápia
depresszió elektrosokk-terápia
Sherwin Nuland előadásaSherwin Nuland sebész és író beszél az elektrosokk-terápia fejlődéséről, mint gyógymódról a súlyosan életveszélyes depresszióra, melyben maga is szenvedett. Megindító és őszinte vallomás a megkönnyebbülésről, jóvátételről és a második esélyről.

Marla Spivak: Hová tűntek a méhek?
beporzás ételsivatag méhpusztulás monokultúra növényvédőszer peszticid
Marla Spivak előadásaMi okozhatja a háziméhek hét éve tartó tömeges pusztulását? Marla Spivak szerint négy egymással összefüggő ok rejlik a háttérben, melyről az ember tehet. Ne higgyük, hogy ez csak a méhek és a méhészek problémája: a világ mezőgazdasági termelésének egyharmada múlik azon, hogy a virágokat beporozzák-e a méhek.

Janette Sadik-Khan: A New York-i utcák?
Köszönjük, már egész jól vannak!

autózás biciklizés gyaloglás környezet utcatervezés várostervezés
Janette Sadik-Khan előadásaJanette Sadik-Khan, aki 2007-ben lett New York City közlekedési biztosa, azokról az elképzelésekről beszél, amelyek többek közt a Times Square új gyalogos zónáját és a Citi Bike rendszer létrehozását eredményezték olcsón és gyorsan.

Amy Webb: Hogyan hekkeltem meg az onlájn randizást
hekkelés onlájn randi vicces
Amy Webb előadásaAmy Webbnek nem volt szerencséje az onlájn randizással. Akik tetszettek neki, azok nem válaszoltak, akiket pedig vonzott az onlájn profilja, azok szörnyű alakok voltak. Így aztán utat hekkelt magának az onlájn randizásban, ami egyenest a happy endig vezette őt.

Peter Saul: Beszéljünk a halálról!
halál haldoklás intenzív osztály természetes halál
Peter Saul előadásaNem dönthetünk abban, hogy meghalunk-e, de – Dr. Peter Saul szavaival élve – „elfoglalhatjuk a halált”. Az előadó arra int bennünket, hogy időben tisztázzuk választásainkat életünk befejező szakaszával kapcsolatban. Dr. Saul egyúttal javasol két kérdést is, amely segít tisztázni a tisztázandókat.

Margaret Heffernan: A „szándékos vakság” veszélyei
azbesztózis halálozási ráta közérdekű bejelentő mortalitás tüdőrák whistleblower
Margaret Heffernan előadásaGayla Benefield lassacskán ráeszmélt, hogy a városban, amelyben élt és dolgozott, sokkal gyakrabban halnak meg tüdőrákban, mint bárhol az USA területén. Amikor felismerését meg akarta osztani másokkal, meghökkentő dolgot tapasztalt: az emberek tudni sem akartak róla.

Raffaello D'Andrea: A kvadrokopterek bámulatos
atlétikai teljesítménye

algoritmus drón fizika kvadrokopter repülés robot tanuló algoritmus
Raffaello D'Andrea előadásaRaffaelo D'Andrea repülőbemutatót tart kvadrokoptereivel, melyek a fizikai problémákat tanuló algoritmusok segítségével oldják meg. Olyan drónokat látunk, amelyek labdázni, egyensúlyozni tudnak, közös döntésekre képesek – mi több, Kinect segítségével, gesztikulációval is vezérelhetők.

Bernie Krause: A természet hangja
hangkép környezet természet
Bernie Krause előadásaBernie Krause 45 éve rözít hangképeket, melyek magukban foglalják a szél susogását a fákon, a madarak csiripelését és a rovarlárvák finom neszét. Az évek során tanúja volt sok környezet radikális változásának, amit a szem nem vesz észre, de a fül elárul.

Michael Archer: A gyomorköltő béka és az erszényesfarkas feltámasztása
DNS erszényesfarkas gyomorkeltő béka kihalt fajok
Michae Archer előadásaA gyomorköltő béka úgy rakja le petéit, ahogy a többi béka, majd lenyeli, és a gyomrában kelti ki őket. Így volt ez 30 évvel ezelőttig, amikor is kihalt. Michael Archer paleontológus azért küzd, hogy visszahozza az erszényesfarkast és a gyomorköltő békát, melynek kihalását az ember okozta.

Allan Savory: Hogyan tegyük zölddé a sivatagot és fordítsuk vissza a klímaváltozást
dezertifikáció füves puszták klímaváltozás sivatagosodás
Allan Savory előadásaAllan Savory visszafogott, de erőteljes előadása a dezertifikációról szól, ami a szárazföld elsivatagosodását jelenti. Ez a folyamat a Föld füves pusztáinak kétharmad részét érinti. Amellett, hogy felgyorsítja a klímaváltozást, társadalmi káoszba taszítja a tradicionális állattartó közösségeket. Savory úgy véli, hogy meglepő módszerével meg lehet óvni a füves térségeket az elsivatagosodástól, sőt, még a lepusztult tájak is helyreállíthatók.

Esther Perel: A vágy titka hosszútávú kapcsolatban
barátság erotika szerelem szex vágy
Esther Perel előadásaAkik hosszútávú kapcsolatban élnek, gyakran várják el szerelmüktől, hogy az illető egyszerre legyen a legjobb barátjuk és erotikus partnerük. Esther Perel úgy tartja, hogy a jó és elkötelezett szex két, egymásnak ellentmondó szükséglethez kötődik: a biztonság és a meglepetés igényére. Akkor hát hogyan tartható fent a vágy? Perel színes előadása szellemes bevezető az erotikus intelligencia rejtelmeibe.

Michael Dickinson: Hogyan repülnek a legyek
agy idegtudomány légy muslica repülés rovar
Michael Dickinson előadásaA rovarok repülőképessége alighanem az egyik legnagyobb vívmánya az evolúciónak. Michael Dickinson elmagyarázza, hogyan képes repülni az ecetmuslica, ez az aprócska légy, ügyesen csapkodó szárnyai segítségével, melyek mozgatását erőteljes és finoman szabályozott izmok végzik. De a repülés végső titka: a légy elképesztő agya.

Shabana Basij-Rasikh: Merjétek tanítani az afgán lányokat!
Afganisztán iszlám nők iskoláztatása tálibok
Shabana Basij-Rasikh előadásaKépzeljünk el egy olyan országot, ahol a lányok csak titokban járhatnak iskolába, és halálos veszélybe kerülnek, ha tanuláson kapják őket. Ez volt Afganisztán a tálibok alatt, de a veszély nyomai még ma is megvannak. A 22 éves Shabana Basij-Rasikh lányiskolát tart fenn Afganisztánban. Hálásan emlékezik meg családja belé vetett hitéről, ami erőt adott neki, és elmeséli egy bátor apa történetét, aki ellenállt a fenyegetésnek.

Andy Puddicombe: Csak 10 tudatos perc az egész!
jelen átélése meditáció semmittevés
Andy Puddicombe előadásaMikor volt utoljára, hogy 10 teljes percen át a világon semmit sem csinált? Nem SMS-ezett, nem beszélgetett, és még csak nem is gondolkodott. Andy Puddicombe, a tudatosság szakértője, a semmittevés átformáló erejéről beszél. Frissítse fel elméjét napi 10 percre a tudatosság erejével, megtapasztalva a jelen pillanatát. (Nincs szükség füstölőpálcikákra, és furcsa testhelyzetben sem kell üldögélni :)

Ionica Smeets: Kauzalitás és korreláció: a keverés kockázata
kauzalitás korreláció ok okozat statisztika
Ionica Smeets előadásaIonica Smeets matematikus és tudományos zsurnaliszta, bőséges médiatapasztalattal. Továbbá okos, lelkes, és derűs személyiség, aki ebben a rövid de élvezetes előadásában az ok és az okozat, valamint a korreláció összetévesztésének veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Ariel Novoplansky: Hogyan kommunikálnak a növények a gyökereik segitségével
növényi kommunikáció
Ariel Novoplansky előadásaAriel Novoplansky arról az egyedülálló módszerről beszél, ahogy a növények gyökereik segítségével kommunikálnak egymással. A növények összetett, nem verbális kommunikációs eszközök segítségével képesek egymást figyelmeztetni a leselkedő veszélyekre, ill. átadni egymásnak tapasztalataikat.

Daphne Koller: Mit tanulunk az online oktatásból
Coursera ingyenes onlájn oktatás
Daphne Koller előadásaDaphne Koller arra biztatja a vezető egyetemeket, hogy a legérdekesebb kurzusaikat onlájn, ingyenesen tegyék elérhetővé – ne csak szolgáltatásként, hanem az emberi tanulást vizsgáló kutatás eszközeként is. Minden egyes billentyűleütés, tesztkérdés, hallgatói fórumbeszélgetés és a saját munka értékelése hozzájárul ahhoz a hatalmas adatbankhoz, mely a tudás keletkezéséről és elmélyüléséről szól.