Alagúteffektus Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Amit alább látunk, az csak két rolloveres illusztráció némi magyarázattal. A szimuláció egy verziója (quantum-tunneling_hu.jar) a webhelyemről is letölthető.
A letöltőablakban megjelenő .jar fájl ikonjára duplán kattintva elindul a szimuláció a saját ablakában. A .jar fájlt megőrizhetjük későbbi offlájn használatra.
A legfrissebb verzió ezen a PhET-oldalon található, melynek onlájn futtatása tőlem is kezdeményezhető a lentebb megadott instrukciók szerint.
Copyright owner: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Hungarian translation by Sándor Nagy. A szoftver jogtulajdonosa: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Magyar fordítás: Nagy Sándor.
A felső panelen a nyilakkal lehet állítani a potenciálgát, ill. -gödör méreteit.
Amit most lát, az a rollover kép

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik
A középső panel a bekeretezett nyíllal indított hullámcsomag valós és képzetes részét mutatja a fázissal együtt, amint elindul a fent beállított gát felé. (A nagyítóval a függőleges tengely skálázása állítható.)Az alsó panel a hullámcsomagnak megfelelő részecske sűrűségfüggvénye. Ekkor még nem érte el a gátat.

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!
Ez már a gátról való visszaverődés utáni állapot. Az alsó panel szerint a részecske nem verődik vissza teljes bizonyossággal, hiszen a sűrűségfüggvény egy kis része “átcsúszott” a túloldalra.

A szimuláció legfrissebb verziójának indítása a PhET webhelyéről

Az alábbi beágyazásra kattintva egy quantum-tunneling_hu.jnlp nevű fájl töltődik le a PhET webhelyéről, ha hagyjuk.
A letöltött .jnlp fájl ikonjára duplán kattintva hamarosan elindul a szimuláció legfrissebb verziója is.
Ilyen beágyazást bárki jogszerűen készíthet a saját weboldalára, ha akar. A beágyazási kódot innen másolhatjuk ki.

Alagúthatás és hullámcsomagok
Kattintásra indul

Használati tippek egyelőre angolul: .


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.22. óta:

WebCounter