Mit tanulhatunk a szórási kísérletekből? Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Bevezetés a szimulációhoz

The simulation downloaded on this page and linked to the Flash icons below are from The King's Center for Visualization in Science.
Az alábbi szimuláció, valamint a Flash-ikonokhoz linkelt szimulációk is a következő helyről töltődnek le: The King's Center for Visualization in Science.
Az alábbi rolloveres kép az utána bemutatott szimuláció egyik opciójára vonatkozik. Különböző alakú céltárgyak (magok) szórási képét próbálhatjuk ki, összehasonlítva egy Rutherford-félével, mely elektrosztatikusan löki félre a közeledő töltött részecskét, nem pedig úgy, mint egy tégla vagy egy tekegolyó. A nem gömbszimmetrikus objektumok egy része forgatható. Itt is az automatikus tüzelést érdemes használni, mely véletlenszerűen választgatja ki az ütközési paraméter aktuális értékét.
Ha kell, vegyük szűkebbre a böngészőablakot ↔, hogy legyen helye a legördülő menünek!

A mellékelt rollover a legalsó szimulációt mutatja legördített menüvel. Az egeret a képre húzva a szövegek magyar fordítása jön elő. Kis találékonysággal a többi Flash is megfejthető.

Szimulációk

Így festett volna a Rutherford-szórás, ha az atom csakugyan mazsolás pudinghoz hasonló lenne. (használjuk az automatikus tüzelést.) A nagy gömb itt atomot jelent.

A makroszkopikus Rutherford-kísérlet. A Fire Particles gombot kikapcsolva frissíthető (Reset...), ill. elmozdítható a detektorernyő.

Rutherford erre a következtetésre jutott a makroszkopikus kísérletből. A nagy gömb itt az atommagot jelenti.

Az elektronfelhőt eltüntetve (Nuclei Only) és a ↑ ↓ gombokkal tovább zoomolva fogalmat alkothatunk az atommag parányi voltáról.

A rolloverben mutatott szimuláció


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.22. óta:

visit counter