Rádiófrekvenciás üregrezonátor Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The original version of the Java simulation below (one of my favorites) is from the CERN site . It used to be at the following address: http://microcosm.web.cern.ch/Microcosm/RF_cavity/ex.html, but it has been removed for good. Fortunately Ano Nymo kindly passed me the source files making it possible for me to reproduce this great applet in Hungarian for the benefit of my students and other visitors of my pages. ♦ Úgy tudom, hogy az alábbi Java szimuláció eredetijét végképp archívumba süllyesztette a CERN . A magyarított változatot (magyar zászló), melyet kézenfekvő módon az olasz (olasz zászló) fordításaként kreáltam, Németh László informatikus volt szíves kompilálni nekem 2012-ben. Utoljára itt láttam olaszul is.

Ez az interaktív Java szimuláció a részecskesebesség és a váltakozó térerősség közötti összhang fontosságát érzékelteti a LINAC, ill. a rádiófrekvenciás (RF) üregrezonátor esetében.

Szerencsére a rezonanciagyorsítókban nem az operátor ügyességére hagyatkoznak. Gondos méretezéssel és pontos számításokra támaszkodva érik el azt, hogy automatikusan teljesüljenek a gyorsítás optimális feltételei.

Egy többüreges rezonátor működésének szemléltetése gif animációval

The rollover gif animation to the right has been extracted from the mpeg linked to the Wilson Laboratory Video page of Cornell University.

Húzzuk az egeret a képre. A felbukkanó animáció a Wilson Laboratory lineáris gyorsítóját alkotó nyolc üregrezonátor egyikének belsejét mutatja működés közben. Az üregrezonátor maga is üregekre oszlik, melyekben a nagy teljesítményű rádióhullám elektromos tere (ezt szimbolizálják a lila erővonalak) ide-oda oszcillál. Amikor a kék gömbbel ábrázolt részecskenyaláb belép a szomszédos üregek egyikébe, a térerősség mindig gyorsítólag hat rá. Így a nyaláb energiája folyamatosan növekszik miközben átszörföz az egymáshoz csatlakozó üregekben hullámzó elektromos téren.

RF üregrezonátor belseje

Üregrezonátorok minden méretben és fazonban

A Cornell University által kifejlesztett 200 MHz – 3 GHz frekvenciatartományban
működő SRF (szupravezetéses RF) üregrezonátorok kollekciója. (Forrás: Wikipedia)
A Cornell Universiry RF üregrezonátorai

Díszlet Woody Allen (jó fazon!) 1973-as futurisztikus filmjéből, a Sleeper-ből (YouTube)
Díszlet a Sleeper c. filmből


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.22. óta:

visit counter