Fényelektromos jelenség látható és UV fénnyel Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Amit alább látunk, az csak két rolloveres illusztráció némi magyarázattal. A szimuláció egy verziója (photoelectric_hu.jar) a webhelyemről is letölthető.
A letöltőablakban megjelenő .jar fájl ikonjára duplán kattintva elindul a szimuláció a saját ablakában. A .jar fájlt megőrizhetjük későbbi offlájn használatra.
A legfrissebb verzió ezen a PhET-oldalon található, melynek onlájn futtatása tőlem is kezdeményezhető a lentebb megadott instrukciók szerint.
Copyright owner: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Hungarian translation by Sándor Nagy.
A szoftver jogtulajdonosa: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Magyar fordítás: Nagy Sándor.
Ez a kísérlet fontos szerepet játszott a kvantummechanika megszületésében.
Amit most lát, az a rollover kép

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik
Az Opciókban a fény fotonos megjelenítését választottam ki. A sárga fény fotonjai nem elég nagy energiájúak ahhoz, hogy a nátriumban fotoeffektust keltsenek. A fényképezőgép-ikonra kattintva meg lehet örökíteni a “kísérlet” eredményeit. (1 PHz = 1015 s-1.)

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!
A kék fény már képes elektronokat kilökni a nátriumból. A fényelektromos sokszorozók fotokatódját gyakran valamilyen alkálifém-bevonattal látják el, mert abban kicsi az elektron kilépési munkája, és ezért látható fénnyel is működik. A szimulációból látszik, hogy nem minden foton hatásos: a véletlennek is van szerepe a jelenségben. Tehát a küszöbenergia elérése csak szükséges, de nem elégséges feltétel az effektushoz.

A szimuláció legfrissebb verziójának indítása a PhET webhelyéről

Az alábbi beágyazásra kattintva egy photoelectric_hu.jnlp nevű fájl töltődik le a PhET webhelyéről, ha hagyjuk.
A letöltött .jnlp fájl ikonjára duplán kattintva hamarosan elindul a szimuláció legfrissebb verziója is.
Ilyen beágyazást bárki jogszerűen készíthet a saját weboldalára, ha akar. A beágyazási kódot innen másolhatjuk ki.

Fotoeffektus
Kattintásra indul

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

web stats