Molekulatömeg-kalkulátor Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

A Hans Lohninger E-mail a szerzőnek gyűjteményéből (Learning by Simulations) származó szimuláció csak letöltve futtatható. Csak angol nyelvű változata létezik (szerzője Ihor Patsay), melyet zip fájlként tölthetünk le: A letöltés kattintásra indul!. Kicsomagolás után két kattintás az .exe fájlra, és elindul a szimuláció.

Alább mutatok egy rolloveres képpárt a programfelületről, mely egy kissé szokatlan periódusos rendszerbe foglalja az elemeket. A fedőképen a kezdőlap látszik, míg a kurzorral Húzzuk a kurzort a képre! előcsalogatható alsó képen ügyesen összehoztam a víz képletét: ennek relatív molekulatömege (Mr) látszik piros színben az Mr jelű ablakban. Az Ar jelű ablakban az oxigén relatív atomtömege (Ar) látszik zöld színben. Ez csak azért látszik, mert amikor a képernyőfelvételt készítettem a SnapShot nevű ingyenes programmal, a kurzort az O-n tartottam. Ha a kurzort a futó program felületére húzzuk, angol nyelvű magyarázó szövegek bukkannak fel a különböző részeken. A rolloveren ezeket magyarítva mutatom meg.

Képletmező Ide kattintva megadhatja a képletben szereplő alsó indexet Relatív molekulatömeg A kurzor által mutatott elem relatív atomtömege Ide kattintva lehet elemet választani a képletbe A képlet törlése Az utolsó elem törlése A relatív molekulatömeg másolása a vágólapra A programról Valóban ki akar lépni a programból?

Megjegyzés: Az első két transzaktinidát a szerző még kurcsatoviumnak, Ku, ill. nielsbohriumnak, Nb (helyesen: Ns), ismerte. Ma már az elfogadott nevük radzerfordium, Rf, ill. dubnium, Db.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

Free Web Counters