Eloszlások: a centrális jellemzők robusztussága Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

A Hans Lohninger E-mail a szerzőnek (Learning by Simulations) által készített szimuláció csak letöltve futtatható. A magyarított verziót is zip fájlként tölthetjük le: Letöltés indul!. Kicsomagolás után két kattintás az .exe fájlra, és elindul a szimuláció. A programfelületről is mellékelek egy rollover képet Húzzuk a kurzort a képre!:

Az eloszlások centrális jellemzői (helyparaméterek) – amelyek valamilyen értelemben megmondják, hogy hol is helyezkedik el az adott eloszlás – egyszerű eszközök annak leírására, hogy hol is érdemes keresni egy egydimenziós valószínűségi változó “tipikus” értékeit. A legfontosabb centrális jellemzők a középérték/átlag (a várható érték statisztikai megfelelője), a módusz, a medián és a csonkított átlag. Ezek a helyparaméterek több dologban is különböznek egymástól. Az egyik nagyra értékelt tulajdonság a robusztusság, ami az adott esetben azt jelenti, mennyire érzéketlen az illető paraméter értéke a véletlenszerű eltérésektől (kiszórásoktól, hibás pontoktól, “outlier”-ektől). Míg a medián meglehetősen robusztus, addig a módusz hajlamos ide-oda ugrálni, különösen, ha kevés az adatpont.

Megjegyzés: A program csak ANSI kódolást fogad el, UTF-8-at nem, ezért magyarításkor a hosszú ő és ű helyett rövid ö és ü mellett döntöttem o és u helyett. (Akinek nem tetszik a megoldás, ragassza be a " ékezetet, ahová kell :-)


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

hit tracker