A 235U hasítása termikus neutronokkal Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Amit alább látunk, az csak két rolloveres illusztráció némi magyarázattal. A szimuláció egy verziója (nuclear-fission_hu.jar) a webhelyemről is letölthető.
A letöltőablakban megjelenő .jar fájl ikonjára duplán kattintva elindul a szimuláció a saját ablakában. A .jar fájlt megőrizhetjük későbbi offlájn használatra.
A legfrissebb verzió ezen a PhET-oldalon található, melynek onlájn futtatása tőlem is kezdeményezhető a lentebb megadott instrukciók szerint.
Copyright owner: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Hungarian translation by Sándor Nagy.
A szoftver jogtulajdonosa: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Magyar fordítás: Nagy Sándor.
Amit most lát, az a rollover kép

Hasadás: egy mag

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik
Egy termikus neutronokat kilövő “neutronpisztollyal” megcélzunk egy U-235 magot. Egyelőre még nem sütjük el. Az alsó panel mutatja, hogy a magot csapdában tartja a Coulomb-gát (a magot behatároló két potenciálcsúcs a kék görbén). Ezért a narancssárga vízszintessel jelzett energia nem elég ahhoz, hogy a mag elhasadjon, és a két hasadvány távozzon.

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!
A piros gombra kattintva elsütöttük a pisztolyt. Az U-235 a kilőtt termikus neutron elnyelésével egy magasabb energiájú U-236 maggá alakul, mely már magától el tud hasadni. Az Új maggal gombra kattintva új U-235 maggal kezdhetünk. Figyeljük meg, hogy nemcsak két egyenlőtlen méretű hasadvány keletkezik, hanem néhány neutron is. Ezek a hasadási neutronok nagy energiájúak ugyan, de pl. vízben lelassíthatók. A lelassított neutronok a termikus neutronok.

Amit most lát, az a rollover kép

Láncreakció

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik
A Reaktortartály bejelölésével egy fülekkel ellátott, szabályozható méretű burkolat jelenik meg. Ez körülhatárolja a U-235 magokat, melyek számát a csúszkával állíthatjuk be. Nagy tartályba több fér, de a tartály kihagyható. Egy neutron belövése után láncreakció indulhat el, ha elég sok U-235 mag van együtt. Egy kritikus érték fölött (ezzel kapcsolatos a kritikus tömeg fogalma is) a láncreakció önfenntartóvá válik annak ellenére, hogy a neutronok egy része nem okoz további hasadást. Ez azért lehetséges, mert egy hasadás 2-3 neutront is szabaddá tesz.

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!
Ha túl sok mag van együtt a korlátozott térben, akkor robbanás következhet be. (A fedőképen látható tartály még túl kicsi volt ehhez, ezért nem volt képes befogadni a kritikus tömegű uránt.) A robbantást tartogassuk a végére, mert a gombafelhőt csak a Mindent visszaállít gombbal lehet eltakarítani.

Amit most lát, az a rollover kép

Magreaktor

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik
A Neutronbelövés gombbal neutronokat injektáltunk a reaktorba (egymás után többet is lehet). A zöld karral mozgatható kék szabályzórudak, melyek elnyelik a neutronokat, be vannak tolva a reaktorba, ezért a reaktor kis teljesítménnyel elkezd működni, majd némi energiatermelés után leáll.

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!
A szabályzórudak ki vannak húzva: a reaktor nagy teljesítménnyel üzemel.

Akit érdekel, milyen színe van a Cserenkov-sugárzásnak, kattintson a megfelelő gombra, mely egy vízbe merülő reaktorzóna felvételét hozza elő.

A szimuláció legfrissebb verziójának indítása a PhET webhelyéről

Az alábbi beágyazásra kattintva egy nuclear-fission_hu.jnlp nevű fájl töltődik le a PhET webhelyéről, ha hagyjuk.
A letöltött .jnlp fájl ikonjára duplán kattintva hamarosan elindul a szimuláció legfrissebb verziója is.
Ilyen beágyazást bárki jogszerűen készíthet a saját weboldalára, ha akar. A beágyazási kódot innen másolhatjuk ki.

Maghasadás
Kattintásra indul

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

webcounter.com