Tömegparabolák páros tömegszám esetén Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Az alábbi Flash-animációt (melyet a képre kattintgatva lehet léptetni) az ingyenes iSpring Free szoftver segítségével készítettem PowerPointból.
Ha az animáció jobb alsó sarkában látható teljes képernyő ikonra kattintunk, akkor a prezentáció kitölti a teljes képernyőt. Az Esc billentyű visszahozza az oldalt!
Kísérleti célból feltettem ide a prezentáció HTML5 változatát is, melyet az iSpring Converter Trial verziójával készítettem. Jobb mint PowerPointban!

Páros tömegszám/nukleonszám (A) esetén vagy N is és Z is páros, vagy mindkettő páratlan. Ilyenkor a páros-páros (00) és a páratlan-páratlan (11) kombinációkhoz két külön tömegparabolát rendel a Weizsäcker-egyenlet. (A 0 és az 1 úgy kerül ide, mint a 2-vel osztás maradéka.)

Minthogy a tömegparabolák alakja és viszonya más és más a nuklidtérkép különböző részein, különböző számú (1, 2, 3) izobár minimumba terelhetik a β-bomlások a völgy falán lévő instabil nuklidokat. Ezek a minimumok általában az alsó görbén vannak, de négy kivételes esetben a felsőre esnek. Ez teszi lehetővé az élethez nélkülözhetetlen 14N stabil stabilitását.

Konkrét tömegparabolákat itt mutatok be, köztük egy páratlan-A esetet, melyen az izobár nuklidok füzére egyetlen parabola ívét követi a tömegtöbblet–rendszám diagramon.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

web tracker