Diffúzió & keveredés gázokban Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Bagoly mondja... Ha érdekli az alábbi szimuláció, akkor érdemes megnéznie a következő két oldalamat is:

  • Gázelegy szimulációja (Julio Gea-Banacloche interaktív Javája). Az öndiffúziót egyetlen (más színű) részecske mozgását követve is meg lehet figyelni a szimulációban.
  • Brown-mozgás (interaktív Java a fizletek közül). Tulajdonképpen a diffúzió extrém eseteként is felfogható, amikor egy hatalmas lomha részecske vergődik a nála sokkal fürgébb aprócska részecskék nyüzsgő sokaságában.

The simulation that can be downloaded from this page has been created by Zbigniew Kąkol. The Hungarian version has been prepared from the English variant with kind permission and help by its author. A Zbigniew Kąkol által készített szimuláció csak letöltve futtatható. A magyarított verziót az angol változat alapján készítettem a szerző szíves engedélyével és segítségével.

Az .exe fájl letöltéséhez kattintsunk ide Letöltés indul!. Letöltés után (dupla) kattintás az .exe fájl ikonjára, és elindul a szimuláció. (Lehet, hogy a számítógép védelme letöltéskor és/vagy futtatáskor figyelmeztetést ad, de ez normális dolog exe fájlok esetében.) A programfelületről mellékelek egy rollover képet Húzzuk a kurzort a képre!. Instrukciók lentebb, ill. a szimuláció Súgójában.

képernyőfelvétel

Instrukciók

A diffúzió egy anyag részecskéinek spontán mozgását jelenti egy nagyobb koncentrációjú helyről egy alacsonyabb koncentrációjúba. A részecskekoncentrációnak ezt a fajta kiegyenlítődését a véletlenszerű hőmozgás és a részecskék ütközése teszi lehetővé.

A diffúzió minden halmazállapotban előfordul: szilárd, cseppfolyós és gáz állapotban egyaránt. A diffúzió sebessége a hőmérséklettől függ. A diffúzió a termodinamikai egyensúly felé hajtja a rendszert. A diffúzió eredménye két anyag fokozatos elkeveredése.

Ez a program két gáz elkeveredését mutatja választható hőmérsékleten. A „sárga” és a „kék” eredetileg két elválasztott rekeszben van. Az Indítás gombbal eltávolítjuk a rekeszfalat. A pillanatnyi gázkoncentrációkat a rekeszek alatti mérők mutatják.

Az egyes részecskék sebessége eltérő, és a részecskesebesség minden ütközés során megváltozik. A hektikusan változó részecskesebességek eloszlását a piros hisztogram mutatja. Az ábrán látható a Maxwell–Boltzmann-eloszlás is, mely a részecskék elméleti sebességeloszlását jellemzi az adott hőmérsékletű ideális gázban. A két eloszlás közötti különbséget a szimuláció által figyelembe vett részecskék kis száma okozza. A szimulációban változtatható a hőmérséklet (ami a részecskék átlagos kinetikus energiáját adja meg) és a részecskék száma.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.06.02. óta:

counter