Munkadefiníció: korreláció Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

A prezentációban szereplő két diát 2009-ben találtam ki, miközben az Alkímia Ma őszi évadnyitó előadására készültem. Megtisztelő volt számomra, hogy Medzihradszky Kálmán mellett (aki az évadot megnyitotta) egy másik akadémikus is megtisztelt figyelmével. Vértes Attilára gondolok, aki éppen egy esztendővel e sorok írása előtt, 2012. Szilveszterén hunyt el váratlanul. Szeretném ezt a kis részt az ő emlékének ajánlani.

Azt, hogy ezt a példát bemutatom, két okból teszem.

Jegyzetek

1. dia (címoldal)

2009-ben tartottam egy Alkímiás előadást az ELTE-n a béta-stabilitás völgyéről. Készítettem egy diát annak szemléltetésére, mekkora hasonlóság van a Nap és egy „random kődarab” összetétele között, mely az űr mélyéből került a Földre. Ennek egy verzióját mutatom be a 2. dián.
Technikai megjegyzések
A PP-be ágyazandó Flash-ek beszúrását ugyanolyan jól el lehet intézni az ingyenes iSpring Free-vel, mint a fizetős iSpring Pro-val. Tapasztalatom szerint a Free általában nagyon jól elboldogul a beépített Flash-t tartalmazó PP-k konvertálásával is, de vannak kivételek, mint pédául ez is. Ezt a kész PowerPoint prezentációt ugyanis már csak az iSpring Pro segítségével alakíthatjuk át hibátlan Flash prezentációvá, mert ez a konkrét Flash elromlik, amikor a Free egyetlen swf fájlba akar gyömöszölni mindent. A Pro esetében viszont engedélyezhetjük, hogy lecsatolja és külön swf-ként mentse el a beágyazott Flash-eket. Próbálja ki, hogyan konvertáltam ezt a verziót! Ha rámegy a 3. diára, és a csúszkák úgy működnek, ahogy elvárná, akkor ez itt „a Flash leválasztása engedélyezve” változat. Ha viszont a piros háromszög a „kezében marad”, akkor „a Flash leválasztása nincs engedélyezve” változatról van szó.
Ha az iSpring Converter segítségével HTML 5-té alakítjuk az ilyen beágyazásos PP-t, a beágyazott Flash képként megy át, vagyis teljesen használhatatlan lesz minden esetben. Ha viszont nincs Flash a PP-ben, akkor megfontolandó a HTML 5, mert ahhoz csak böngésző kell, és néha még a Flash-sel is vannak problémák. További előnye a HTML 5-nek, hogy a prezentációba épített linkek akkor is működnek, ha a fájlok a gépünkön vannak, míg a Flash változatot fel kell tölteni az internetre ahhoz, hogy a linkeket használni tudjuk. Akkor viszont nem hivatkozhatunk lokális fájlokra, tehát azokat is fel kell tölteni.

2. dia

Vegyük észre, hogy log-log ábrázolású grafikonnal van dolgunk.
Az elemek nagyrészt a „helyükön vannak”, de akad néhány könnyen értelmezhető kivétel – outlier:

  1. Az Allende-meteoritban kevesebb van az illékony elemekből, mint a Napban. Nem csoda, hiszen a meteoritmeteoroid korában – „levákuumozott”  kődarabként sodródott az űrben évmilliókon át és persze izzó meteorként sem volt sansza illékony elemeket őrizgetni.
  2. A lítium nem bírja a Nap gamma-sugárzását, ezért a Napban ritkább, mint a meteoritban.

Amikor a „Az adatok jól korrelálnak” szöveg előjött, megkérdeztem a gimnazistákat, tudják-e mit jelent az, hogy „korrelál”. Persze, senki sem tudta. Számítottam erre, és a 3. diába beágyazott Flash segítségével megpróbáltam egy munkadefinícióval szolgálni nekik.

3. dia

A korreláció munkadefinícióját a következő módon próbáltam kialakítani a diákok fejében.
A szemük láttára kikapcsoltam a regressziós egyenest (Regressiosuora), és a függőleges csúszkával határozottan pozitív (de +1-nél határozottan kisebb) korrelációs együtthatót állítottam be.
Ezután elmondtam egy kitalált sztorit, melyben egy kutató lelkesen magyarázza, hogy lám, milyen szépen korrelálnak az egyes elemek gyakoriságadatai a Napban és a meteoritban.
– Vajon minek örült annyira az illető? – kérdeztem a diákokat. – Mi az, ami figyelemreméltó/érdekes ezen a grafikonon?
– Nyilván az – mondtam – , hogy ha rákeres az ember egy elemre és azt találja, hogy a Napban elég gyakori, akkor számíthat rá, hogy a meteoritban is gyakori, ami eléggé meglepő.
Utána levettem a korrelációs koefficienst 0 körülire, és rákérdeztem, hogy az előzőek fényében most mit gondolnának, ha az iménti kutató ezekről az adatokról mondaná ugyanezt.
– Vagy azt gondolnátok – mondtam –, hogy az előbb mégsem értettétek meg a korrelációt, vagy azt, hogy az illetőnek elment az esze. A helyes válasz az utóbbi – tettem hozzá.
Ezután a korrelációs koefficienst felnyomtam 1-re, és megkérdeztem, hogy ehhez mit szólnának.
– Szerintem azt – folytattam –, hogy csalás az egész, mert az nem létezik, hogy a kettő ennyire hasonlítson egymásra.
Láttam a diákokon, hogy tényleg így gondolják.
Technikai megjegyzés
Ne feledjük: a Converter esetében normális, hogy a Flash helyett itt csak egy kép van. Ebben az esetben a kép feletti linken érjük el a szimulációt. A Free változatban a piros háromszög a markunkban marad, a Pro változatnak viszont kifogástalanul kell működnie.

A PP-ről

A fenti Flash prezentációt az iSpring Pro segítségével készítettem abból a PowerPoint miniprezentációból, melyet innen lehet letölteni.

A PP-vel az a baj, hogy nem lehet onlájn működtetni. Előnye viszont, hogy ha a letöltött prezentációt sikerül szóra bírni, a linkek ugyanúgy működnek benne, mint eredetileg.

Ezzel szemben a fenti Flash verzió onlájn is használható (a harmadik dia szimulációja pl. még magyarul is tudna, ha hagynám, de nem hagyom, mert jobban szeretem, ha a prezentáció finnugoráz, rám, ill. a tanárra hagyva a magyarázást :). Hátránya viszont, hogy a linkek csakis akkor használhatók, ha az ember az interneten keresztül nézi a prezentációt. Ha látni akarom, hogy minden rendben van-e a hivatkozásokkal, magam is kénytelen vagyok feltölteni a szerverre, és úgy ellenőrizni a böngészővel.

A PP onlájnosításának van azonban egy másik módja is. Az iSpring Converter szoftver segítségével generáltam egy HTML5 kódot iSpring favikon is, amely a jövő lehetséges útja a webes animációk számára. Sajnos, ez nem adja vissza a beágyazott Flash funkcionalitását, ti. egyszerű képpel helyettesíti azt. A PP többi része viszont olyan HTML5-ben, mint az eredeti.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

visit tracker