Korrelálnak vagy nem korrelálnak Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The original version of the Flash below has been created by Jim Reed . Hungarian translation by Sándor Nagy.
Az alábbi Flash szimuláció eredeti változatát Jim Reed készítette. Magyar fordítás: Nagy Sándor.

A szimuláció kinagyítása: nagyító. Érdemes megnézni a Juha Puranen-féle eredeti változatot is, ha valaki nem látta volna még .

A szimulációról

A Juha Puranen nyomán készült szimuláció a hétköznapi életben is használt "korrelál" (+, −), "nem korrelál" (0) , "erősen korrelál" (++, −−)stb. kifejezések valszám–stat-hátterét mutatja meg. A kezelők használata egyszerű. A grafikon jobb szélén látható piros háromszög hasonlóan működik, mint a weboldalak görgetőbigyója. Érdemesebb ezt megragadva vonszolni az r "korrelációt", mint a tengelyre kattingatni, mert az utóbbi esetben a kijelzés nem mindig pontos.

Bővebben a Juha Puranen-féle szimulációnál.

Sztochasztikus, korreláló, kauzális, determinisztikus

Aki ismeri a fenti fogalmakat, talán sejti, mért raktam őket olyan sorrendbe, amilyenbe raktam.

A két szélső jelző egymásnak ellentéte; egy kauzális kapcsolat tükröződhet determinisztikus módon, de megjelenhet sztochasztikus módon korreláció formájában is. A kauzalitással azonban óvatosan kell bánni a statisztikában (és egyáltalán).

Egyrészt nem biztos, hogy két korreláló dolog bármelyike közvetlenül függ a másiktól: lehet, hogy van egy harmadik dolog a háttérben, amelytől a kettő egyformán függ.

Másrészt, lehet ugyan, hogy az egyik csakugyan függ a másiktól, de melyik az egyik, és melyik a másik?!

Érdemes megnézni Ionica Smeets szórakoztató és csak 6 perces videóját a témáról. Az angol feliratozást Emil-Lorant Cocian készítette, a magyart pedig én. A TEDxDelf rendezvényén készült 2011-es előadás magyar címe: Kauzalitás és korreláció: a keverés kockázata.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

free counters