Feketetest-sugárzás Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The applet below is used by general permission granted by the Davidson College Physlet Archive. It has been created by Wolfgang Christian, Mike Lee, and Ansel Singer-Barnum.

Megjegyzés: Ennek az appletnek megvan egy angol feliratú, de sokoldalúbb változata is (ez itt).
Sajnos, a másik 2014 során várhatóan megszűnik működni. Addig azonban érdemesebb azt használni.

Indításkor az applet jobb alsó ablakában a Nap kromoszférájának hőmérséklete ( 5778 K) olvasható, s az energiasűrűség (fényintenzitás)–hullámhossz grafikonon az ennek megfelelő hőmérsékletű fekete test elektromágneses sugárzásának folytonos spektrumát mutatja, melyben a számunkra látható fény hullámhossztartományát szivárványszínek emelik ki. A hőmérséklet változtatására két módszer is van:

  1. A csúszkával 0 K és 10000 K közötti hőmérsékleteket állíthatunk be folyamatosan. A hőmérséklet kijelzése ennek megfelelően (csaknem) folyamatosan változik a kijelzőkben.
  2. A jobb alsó ablakba közvetlenül is beírhatunk hőmérsékletértékeket. (Beíráskor a mező fehér színe sárgára vált. Ha Entert ütünk, a mező visszavált fehérre, és frissül a hőmérsékleti sugárzás spektruma.)

Az x tengelyen ábrázolt hullámhossz eléggé gyéren van osztással ellátva, és az Auto X funkció sem látszik működni (amelynek automatikusan be kellene hozni a spektrumot az ábrázolt tartományba).

Érdemes kísérletezni az Auto Y kikapcsolásával a hőmérséklet változtatása alatt, hogy lássuk, milyen erősen függ a fény intenzitása a hőmérséklettől.

Néhány hőmérsékletadat “színpróba” végett: szobahőmérsékelet (300 K); izzó fűtőszál (900 K); vas olvadáspontja (1811 K); ezüst forráspontja (2435 K); Barnard-csillag (3134 K); Antares, Betelgeuse (3500 K); volfrám olvadáspontja (3695 K); Aldebaran (4010 K); Arcturus (4300 K); Nap (5778 K); volfrám forráspontja (5828 K); Sirius A (9940 K); Bellatrix (21500 K); Sirius B (25200 K); ζ Puppis (39000 K).

Hogy a Nap mennyire (nem) tekinthető abszolút fekete testnek sugárzás szempontjából, azt a Wikimedia nyomán magyarított ábrából láthatjuk:


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

hit tracker