Hőmérsékleti (feketetest-) sugárzás Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

A szimuláció futtatása helyben: Hőmérsékleti sugárzás: szimuláció. Letöltés/futtatás a PhET oldaláról. Amit alább látunk, az csak egy rolloveres illusztráció némi magyarázattal.
Copyright owner: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Hungarian translation by Sándor Nagy. A szoftver jogtulajdonosa: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Magyar fordítás: Nagy Sándor.
Egy forró test (ideálisan: abszolút fekete test) által kibocsátott elektromágneses sugárzás I(λ) intenzitáseloszlását vizsgálhatjuk a test T hőmérséklete függvényében. A sugárzás látható részét a szivárványszínű sáv jelzi. Attól jobbra az infravörös, balra az ultraibolya következik (de a λ=0-ig a röntgen- és a γ-sugárzás is “bepréselődik” ezen az oldalon). A csillag a színbenyomásunkat érzékelteti, V, Z, K pedig az RGB alapszínek “részesedését”. (Lásd még a hátteret megvilágító Ugrás saját lapra! Java szimulációt Wolfgang Bauertől.)
Amit most lát, az a rollover kép

 

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik

A T hőmérséklet a csúszkával változtatható. Ha nem tetszik a grafikon, a + és a – nagyítókkal igazíthatunk rajta. A mentés az aktuális görbe megőrzését jelenti sárgítva, ameddig nem töröljük.

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!

A mérőléc élével azt érzékeltetem, hogy T növelése növeli az eloszlás maximumát, és balra is tolja azt.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

website stats