A béta-stabilitás völgyének hegy- és vízrajza Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Az alábbi Flash-animációt (melyet a képre kattintgatva lehet léptetni) az ingyenes iSpring Free szoftver segítségével készítettem PowerPointból.
Ha az animáció jobb alsó sarkában látható teljes képernyő ikonra kattintunk, akkor a prezentáció kitölti a teljes képernyőt. Az Esc billentyű visszahozza az oldalt!

Mit akar demonstrálni a Flash?

Azt, hogy a β-stabilitás völgye keresztben (az izobár irányok mentén) parabolikus lejtésű a tömegparaboláknak köszönhetően, melyek mentén a β-bomlások valamelyikével zúdulnak le a maximális kötési energiára, ill. (ami ugyanaz) minimális tömegre törekvő radionuklidok.

Az animáció által mutatott térkép színezéséből világos, hogy a stabilitás völgye nem olyan, mint egy folyóvölgy, mely egyenletesen lejt a tenger felé. Inkább egy hosszúkás tó medréhez hasonlít egy meredek oldalfalú kanyonban, mely mindkét vége felől lejt, míg el nem éri a legmélyebb pontot. Az adott esetben ez a Fe-Ni környékére esik. A hosszanti mélységprofilt a Weizsäcker-egyenletnél látható HOPP ábrázolja (fejjel lefelé).

A hosszirányú folyamatokat egy másik Flash szemlélteti.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.22. óta:

page counter