Szubatomi részecskékről a Standard Modell felfogásában Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Az elemi részecskék színgazdag világa (The Fireworks of Elementary Particle Physics To the English version (az eredeti angol változathoz))

A prezentáció kinagyítása: nagyító
The original Greek/English version of the Flash presentation below has been created by Elena Symeonidou (supervisor: Nick Tracas). The Hungarian version is based on the English one (which can be found both at the Particle Adventure site and at CERN ). The FLA source files have been kindly provided by Nick Tracas (Assoc. Professor of Physics, National Technical University of Athens).
Az alábbi Flash prezentáció eredeti görög/angol verzióját Elena Symeonidou készítette (szakmai felügyelet: Nick Tracas). A magyar változat az angol alapján készült (mely a Particle Adventure és a CERN oldalán egyaránt megtalálható) azoknak az FLA forrásfájloknak a felhasználásával, melyeket Nick Tracas (Assoc. Professor of Physics, National Technical University of Athens) e célból a rendelkezésemre bocsátott.
Az alábbi szimuláció kitűnő bevezetést ad a Standard Modellhez. Az oldaltérképen bezöldítettem három bejegyzést, mely egy-egy játékhoz vezet. Ezek rövid leírása itt olvasható ízelítőképpen. Erre a Flashre kivételesen a Glosszárium több címszavához is tettem hivatkozást főleg a játékok miatt.
Játsszunk az elemi részecskékkel! A felajánlott kvarkválasztékból rákattintással kiválasztunk kettőt vagy hármat. Ha nyugtázzuk a választást, akkor a küblibe pottyanó kvarkok helyett egy hadron bukkan elő. Feltéve, hogy nem sértünk meg bizonyos szabályokat. Pl. a hadronok töltése csak az e elemi töltés egésszerese lehet. Aki nem ismeri a szabályokat, olvasson utána! Játsszunk a Feynman-diagrammal! A prezentációban az idő balról jobbra telik. A függőleges iránynak semmi köze sincs a helyhez és így az impulzushoz sem. A függőleges tengely tulajdonképpen csak arra van, hogy érzékeltetni lehessen azokat az időpontokat, amikor valami történik. A történések idejét ugyanis a részecskéket jelképező gráfélek találkozási pontjai, azaz a gráfok csúcsai jelentik. (Csúcs: vertex, t.sz.: vertices, de a szerző ugyanezt az elnevezést használja magukra az egyszerű gráfokra is.)
A gráfokat lehet időben tükrözni
. Ilyenkor a részecskék “térfelet” cserélnek a csúcson átfektetett függőlegeshez mint “felezővonalhoz” képest, ami az elemi folyamatok megfordíthatóságát fejezi ki.
Lehet a gráfokat forgatni is
. Ha a forgatás a részecskét a jelenből a múltba viszi át vagy fordítva, akkor ott antirészecskeként jelenik meg.
Játsszuk el a hadronok bomlását! Ehhez kell a legtöbb előismeret. De pl. a neutron bomlását kis próbálgatással elvileg mindenki képes felgöngyölíteni, aki tudja, hogy a neutron milyen kvarkokból áll, mivé bomlik, és a kvarkok szempontjából mit jelent a neutron β-bomlása. Aki tudja, hogy a béta-bomlásnak köze van a gyenge (angolul: weak) kölcsönhatáshoz, s a kölcsönhatás egyik erőközvetítőjét a kölcsönhatás kezdőbetűje azonosítja, az közelebb került a megoldáshoz.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.22. óta:

webcounter