Szubatomi részecskékről a Standard Modell felfogásában Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The Fireworks of Elementary Particle Physics (Az elemi részecskék színgazdag világa To the Hungarian version (a magyarított változathoz))

A prezentáció kinagyítása: nagyító
The Flash presentation on this page has been created by Elena Symeonidou (supervisor: Nick Tracas). It can be found both at the Particle Adventure site and at CERN . The present use has been kindly permitted by Helena Symeonidou (MSc Electrical Engineering) and Nick Tracas (Assoc. Professor of Physics, National Technical University of Athens).
Az alábbi Flash prezentációt Elena Symeonidou készítette (szakmai felügyelet: Nick Tracas). Az anyag többek között a Particle Adventure és a CERN oldalain is fent van. A prezentációt Helena Symeonidou (MSc Electrical Engineering) és Nick Tracas (Assoc. Professor of Physics, National Technical University of Athens) szíves engedélyével tettem fel az oldalra.
Akinek nem kell instrukció, kattintson!
1. Kvarkokból hadront. A felajánlott kvarkválasztékból rákattintással kiválasztunk kettőt vagy hármat. Ha nyugtázzuk a választást, akkor a küblibe pottyanó kvarkok helyett egy hadron bukkan elő. Feltéve, hogy nem sértünk meg bizonyos szabályokat. Pl. a hadronok töltése csak az e elemi töltés egésszerese lehet. Aki nem ismeri a szabályokat, olvasson utána! 2. Feynman-diagramok. A prezentációban az idő balról jobbra telik. A függőleges iránynak semmi köze sincs a helyhez és így az impulzushoz sem. A függőleges tengely tulajdonképpen csak arra van, hogy érzékeltetni lehessen azokat az időpontokat, amikor valami történik. A történések idejét ugyanis a részecskéket jelképező gráfélek találkozási pontjai, azaz a gráfok csúcsai jelentik. (Csúcs: vertex, t.sz.: vertices, de a szerző ugyanezt az elnevezést használja magukra az egyszerű gráfokra is.)
A gráfokat lehet időben tükrözni
. Ilyenkor a részecskék “térfelet” cserélnek a csúcson átfektetett függőlegeshez mint “felezővonalhoz” képest, ami az elemi folyamatok megfordíthatóságát fejezi ki.
Lehet a gráfokat forgatni is
. Ha a forgatás a részecskét a jelenből a múltba viszi át vagy fordítva, akkor ott antirészecskeként jelenik meg.
3. Hadronok bomlása. Ehhez kell a legtöbb előismeret. De a neutron bomlását kis próbálgatással elvileg mindenki képes felgöngyölíteni, aki tudja, hogy a neutron milyen kvarkokból áll, mivé bomlik, és a kvarkok szempontjából mit jelent a neutron β-bomlása. Aki tudja, hogy a béta-bomlásnak köze van a gyenge (angolul: weak) kölcsönhatáshoz, s a kölcsönhatás egyik erőközvetítőjét a kölcsönhatás kezdőbetűje azonosítja, az még egy kicsit közelebb került a megoldáshoz. Többet nem árulok el, mert nem akarom a játékot elrontani.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.22. óta:

WebCounter