Kvarkok Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The Flash animation below has been created by Prof. Jason H. Dicker© , Physics Help , Launceston College . It can be found in original context by clicking on this icon The animations in original context.. The present use has been kindly permitted by the copyright owner.
Az alábbi animáció jelen felhasználását készítője, Prof. Jason H. Dicker, a Launceston College munkatársa engedélyezte. Akik elég jól tudnak angolul, keressék fel az eredeti lelőhelyet Az animációk az eredeti angol szövegkörnyezetben. és olvassák el Prof. Dicker saját magyarázatát.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pillantás egy proton belsejébe

A proton két +(2/3)e elektromos töltésű u kvarkot és egy -(1/3)e töltésű d kvarkot tartalmaz, melyek között az animáció által sárga pöttyökként ábrázolt gluonok közvetítik a színkölcsönhatást. Minthogy a gluonok és a kvarkok elemi részecskék belső szerkezet nélkül, valójában pontszerűnek illene elképzelni őket, ami legtöbbünknek – noha logikusnak tűnik – nehézséget okoz. A kvarkok színe az RGB színskála három alapszínét idézi, ami együtt színtelenséget, azaz megfigyelhetőséget eredményez a proton (és a többi barion) számára.

held together by gluons moving between quarks: gluonok tartják össze őket, melyek a kvarkok közt mozognak

A kvarkok adatai

Hogy a tömegadatokat az u és a d kvark esetében értékelni tujuk, vegyük figyelembe, hogy a nukleonok három 1. generációs kvarkból épülnek fel, és a nyugalmi energiájuk csaknem 1000 MeV.
Hogy is van ez?


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.22. óta:

WebCounter