Ponttöltések elektromos tere Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

A szimuláció futtatása helyben: Ponttöltések. Letöltés/futtatás a PhET oldaláról. Amit alább látunk, az csak egy rolloveres illusztráció némi magyarázattal.
Copyright owner: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Hungarian translation: Sándor Nagy. A szoftver jogtulajdonosa: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Magyar fordítás: Nagy Sándor.
Amit most lát, az a rollover kép

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik
A nyitóképet látjuk két magyarázó megjegyzéssel. Az asztalra kihúzott töltéseket ide-oda mozgathatjuk később is, vagy akár vissza is húzhatjuk a tartóba, ahonnan többé nem érezni a hatását. A voltmérőt a billentyűzet nyilaival is lehet mozgatni. Így pl. ellenőrizhetjük, hogy a célzó kereszttel mennyire sikerül eltalálni a töltéskorong közepét. Ponttöltés esetében itt az U potenciál (mely a ∞-ben 0) ∞ volna (amit persze egy számítógép nem tud ábrázolni).

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!
Az E elektromos tér sárga érzékelői közül egyet kitettem az asztalra (~próbatöltés). Az ekvipotenciális felület – 2D-ben görbe vonal – a célzó kereszt közepén mérhető potenciálú pontok mértani helye. (A “rajzol” gomb hívja elő.) Kint van a mérőszalag is az asztalon.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

site counter