PWR: nyomottvizes atomerőmű Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Az animáció kinagyítása: nagyító
Az animáció jogtulajdonosa a North Carolina School of Science and Mathematics . Kérem, ne másolja, mert ez sérti azokat a feltételeket, amelyekhez a felhasználás jogát kötötték. (This animation has been created by the North Carolina School of Science and Mathematics . Please do not copy it, because this act would violate the conditions under which I got permission to use it.)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Szótár

Containment shell: primerköri védőburok
Control rods:
szabályzórudak
Reactor: reaktor
Water: (könnyű)víz
Pump: (főköri) szivattyú
Steam generator: gőzfejlesztő
Steam: gőz
Steam turbine: gőzturbina
Electrical output: elektromos kimenet
Condenser (steam from turbine is condensed): kondenzáror (a turbinából kivezetett gőzt cseppfolyósítja)
Pumps: szivattyúk

A nyomottvizes reaktorban, amilyen a paksi is, közönséges könnyűvizet (1H2O) használnak, mely két zárt, egymástól teljesen elválasztott körben kering.
A primerköri víz (az animáció sötétkék színnel emeli ki) nemcsak hűtőközegként (ill. a termelt hőenergia szállító közegeként) szolgál, hanem moderátorként is. A vízben lévő protonok ugyanis (rugalmas ütközések révén) nagy hatékonysággal lassítják le (termalizálják) a láncreakció során keletkező nagyenergiájú hasadási neutronokat, de a vízben lévő 16O magja is elég jó neutronlassító. A primer körben olyan nagy nyomáson tartják a vizet (130-150 bar), hogy az még a magas üzemi hőmérsékleten (300-330°C) se forrjon fel. Innen ered a típus neve.
A primerköri víz a gőzfejlesztőben adja át a hőt a szekunder kör vizének (halvány kék), anélkül, hogy a szekunder kör vize radioaktív anyagokkal szennyeződne. A lehűlt primerköri víz ezután maradéktalanul visszaáramlik a reaktorba.
A szekunderköri víznyomás sokkal alacsonyabb (40-60 bar), mint a primerköri, emiatt a gőzfejlesztőben a felmelegedett víz felforr, tehát gőzzé alakul (szürke). Innen a gőz a turbinára kerül. A turbinából kilépő gőz a kondenzátorban cseppfolyósodik, majd ismét visszajut a gőzfejlesztőbe. A kondenzátor hűtésére valamilyen természetes eredetű vizet (pl. Pakson Duna-vizet) használnak (középkék szín).
A nyomottvizes reaktorok üzemanyaga általában (235U tekintetében ~5-szörösére, 3-4%-ra) dúsított urán-dioxid, esetleg urán-plutónium-oxid keverék (MOX). A nyomottvizes a legelterjedtebb reaktortípus a világon. Az atomenergia jóval több mint fele ilyen reaktorokból származik

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.22. óta:

Web Counter