A hidrogénatom egyszerű bolygómodellje, kvantálás nélkül Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén ✔️

Bevezetés az applethez

A Physics2000 egykori webhelyéről származó Java szimuláció jogtulajdonosa Dr. Martin Goldman. Az atomot ebben a modellben az elektromos erő tartja össze ugyanúgy, ahogy egy bolygórendszert a gravitáció. A kvantálás figyelmen kívül hagyása azt jelenti, hogy az elektron bármerre hajlandó elindulni, amerre „lökjük”. Persze lehet, hogy ekkor látjuk utoljára, mert elérte a „szökési sebesség”-et. Több elektront is elengedhetünk, de valójában csak eggyel működik tisztességesen a szimuláció, mert az elektronok közti taszítás nincs beépítve a programba.
Amit most lát, az a rollover kép

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik

A Java nyitóképe, mely egyetlen pozitív töltést mutat a négyzet közepére cövekelve. Ez jelképezi az atommagot.

Alul, a Show forceMutasd a (centripetális) erőt! – gomb a még el nem helyezett elektronra vonatkozik. Ha tehát most megnyomnánk, akkor semmi sem változna.

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!

Kattintsunk a felületre az egérrel , de ne engedjük fel a gombot. Megjelenik egy sárga pötty, mely egy negatív töltést, azaz elektront jelképez. Húzzuk el az egeret valamerre. Egy fekete vonal jelenik meg (ezt látjuk most), mely az elektron kezdeti sebességvektorát jelképezi. Ha felengedjük az egér gombját, akkor az elektron ezzel a kezdeti sebességgel kezd el mozogni: a többi már az elektromos (Coulomb-)vonzás dolga.

 

Amit most lát, az a rollover kép

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik

Felengedtem az egérgombot, és az “elektron” mozgásba jött.

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!

Itt már több elektront is elengedtem különböző helyekről és többféle kezdeti sebességgel. Közben bekapcsoltam a centripetális erő kijelzését is a Show Force-szal..

Ha most megnyomnám az alsó gombot, melynek felirata az előző megnyomás után Hide Force-ra változott, a mag felé mutató erővektorok eltűnnének.

GIF demó az applethez

Az applet

Az alábbi Java applet futtatásához CheerpJ Applet Runner bővítmény engedélyezd a CheerpJ bővítményt!

Kattintás az appletre: elektron elhelyezése az applet adott pontjára 0 kezdeti sebességgel

Kattintás & vonszolás: elektron elhelyezése kezdeti sebesség (vektor) megadásával

Oldalfrissítés: az applet újraindul az eredeti állapotban

Show Force: Mutasd a centripetális erőt!

Hide Force: Rejtsd el a centripetális erőt!

Megjegyzés

Amikor több elektron is kint van az appleten, látszik, hogy a szimuláció csak a proton és az egyes elektronok Coulomb-vonzását veszi figyelembe. Valójában az elektronok leárnyékolnák a proton töltését egymás elől, továbbá taszítanák is egymást.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Utolsó frissítés dátuma: 2021-12-29