Fényelektromos sokszorozók (PMT) Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The simulations linked to this page are from Olympus. Az oldalról elérhető szimulációk tulajdonosa az Olympus.
Az egeret egér a képernyőfelvételre húzva az angol feliratok magyarítása jelenik meg. A megfelelő ikonokra kattintva az animációs oldal külön lapon jön elő, hogy a leírásokat láthassa, aki akarja. A fényelektromos jelenségről lásd ezt a PhET szimulációt.
Homlokablakos PMT

Homloklablakos PMT ugrás idegen angol lapra Javával

A fotonok (sárga golyó) egyesével jönnek és „váltódnak át” a fotokatódként szolgáló ablakon egy-egy elektronná (kék golyó). Az animációban minden fotoelektronból egy-egy jel keletkezik. Ehhez képest a helyzet a következő: Amikor szcintillációs sugárdetektor részeként szolgál a PMT, egy-egy sugárrészecske jellemzően sok ezer látható fotont kelt a szcintillátorban majdnem egyszerre. Ezek kb. 10%-a (tehát korántsem mind) egy-egy fotoelektront kelt a fotokatódon, majd a sok fotoelektron által keltett elektronlavina egyetlen jellé olvad össze.

Csatornás PMT

Csatornás PMT ugrás idegen angol lapra Javával

A fotonokat itt nem látjuk, de egyesével jönnek a baloldali homlokablakon, mely egyben fotokatódként is szolgál, ezért az animációban csak a fotoelektronok (kék golyók) láthatók. A nukleáris detektorokban használt szokásos homlokablakos PMT-vel ellentétben itt nincsenek „diszkrét” dinódák, hanem az elektronok egy girbegurba félvezető csőben gyorsulnak elektrosztatikusan, s a falnak hozzá-hozzá verődve rohamosan nő a számuk. Nagyon érzékeny fénydetektotok: egyetlen fotont is lehet észlelni velük. (info)

Oldalablakos PMT áttetszo fotokatóddal

Oldalablakos PMT, áttetsző fotokatódú ugrás idegen angol lapra Flash-sel

A fotonok (sárga golyó) egyesével jönnek és „váltódnak át” a fotokatódként szolgáló oldalablakon egy-egy elektronná (piros golyó). Az animációban minden fotoelektronból egy-egy jel keletkezik. Ehhez képest a helyzet a következő: Amikor szcintillációs sugárdetektor részeként szolgál a PMT, egy-egy sugárrészecske jellemzően sok ezer látható fotont kelt a szcintillátorban majdnem egyszerre. Ezek kb. 10%-a (tehát korántsem mind) egy-egy fotoelektront kelt a fotokatódon, majd a sok fotoelektron által keltett elektronlavina egyetlen jellé olvad össze.

IE és FireFox böngészőben lentebb is látszik az applet.

Oldalablakos PMT opak fotokatóddal

Oldalablakos PMT, opak fotokatódú ugrás idegen angol lapra Javával

A fotonok (sárga golyó) egyesével jönnek az oldalsó ablakon, majd a detektor belsejében található fotokatódon egy-egy elektronná (kék golyó) „váltódnak át”. Valójában a fotoeffektus valószínűsége itt sem éri el a 100%-ot (az esély kb 30%), de jobb, mint az áttetsző fotokatódosaké, melynek belépőablaka fotokatód is egyben, tehát az elektronnak a túloldalon kell kilépnie. Ennek a kompakt PMT-nek a jelkimenete (anód) a frontoldalon van.

Oldalablakos PMT, áttetsző fotokatódú


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka