Interaktív Nixie-csöves számláló Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

A gamma-eloszlásos oldalra nyíl, ahol a GIF-verzióval kapcsolatban tettem néhány észrevételt. || Az angol változathoz english
A szimulációhoz használt képkockák a Wikipediából vannak. A szkriptes animálás trükkjéhez innen vettem az alapötletet. Az animáló szkriptet Gombi E-mail küldése alakította tovább az igényeimnek megfelelően. A sztochasztikát már magam nyomtam bele.

 

 Számlálási sebesség:

cpm

Nixie helyett Dekatron nyíl


Használat

A(z átlagos) számlálási sebesség változtatható. Mihelyt az első impulzus beérkezik, a kütyü nyomban érzékeli, amit közölni akartunk vele, tehát nem kell megállítani. Nagyon tanulságos beírni mondjuk 10000-t, aztán Backspace-szel törölgetni a nullákat.

Sztochasztikai háttér

A berendezés exponenciális eloszlású véletlenszámokkal működik, tehát lényegében olyasmit látunk, mintha egy igazi készülékkel mérnénk meg valamilyen radioaktív preparátum sugárzását. Egy fontos különbség van: most nyugodtan ehetünk mérés közben, ami az igazi nukleáris laborban szigorúan tilos. (Javaslat: az egérnek egér azért ne adjunk enni, mert ellustul, holott szükség lesz rá.)

Megjegyzés

Ha a számlálási sebességet nagyon felnyomjuk, akkor azt tapasztaljuk, hogy a szimuláció sebessége nem nő tovább.
Mondhatnám azt, hogy ez az én érdemem, ti. még a detektor holtidejét is figyelembe vettem.
A valóság az, hogy ez a böngészőn múlik, nevezetesen azon, hogy mennyire képes/hajlandó nagy képsebességek megjelenítésére.
Érdemes megnézni ezt az táblázatot, melynek második oszlopában különböző sebességű gif animációk (számok) pörögnek. Íme egy képernyőfelvétel:

browserek
A számoknak az első oszlopban megadott váltási idővel kellene pörögniük, vagyis az első sorban lévő animáció a leggyorsabb.
Ezzel szemben az én Chrome böngészőmön a második a leggyorsabb (0.02 seconds), mert a 0,01 s-os képváltást már nem tudja követni.
Akinek Internet Explorere van, annak még jobban vissza kell vennie az iramból, mert az animáció lassul, ahelyett, hogy gyorsulna.

Régi idők élő emlékei

Az ELTE kémia BSc-sek magkémiai gyakorlatán (a meleglaborban) még ma is akadnak olyan jól használható egyszerű számlálók, amelyekhez hasonló készülékek másutt már keresett nosztalgiatárgynak számítanak (l. pl. itt). Az alábbi fotó 2012.03.21.-én készült egy kifogástalan állapotú NP 363-ról, melyet az időközben megszűnt Gamma gyártott a XX. század utolsó évtizedében.

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

site statistics