Periódusos rendszer & nuklidtérkép — Mengyelejev & Segrè Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén ✔️

The original avi version of this great animation looks perfect, but with 63 MiB it is a bit too large. So I converted it to a 12.3 MiB swf using Free Video to Flash Converter. I downloaded the original avi a couple of years ago from The University of Tennessee Knoxville, but then I forgot about it. I have just found the page again by chance and I hope that the author, Sean N. Liddick working now for Michigan State University, will give me his permission to continue displaying this page (one of my favorites) for the benefit of my Hungarian visitors. (February 15, 2011.

I tried to contact the author several times at different addresses. In the past 4 months I have not received any answer yet, which I consider as a silent YES. (February 21, 2013.)

Beginning with March 2021 Flash applets stopped working in browsers. So I took one of the original avi files and created a YT video from it (see embedded below). I located the author and on November 22, 2021. sent him a message, asking him to kindly permit me to use his video in this form. I have not received any answer as yet, so I decided to go on. (December 1, 2021.)

Animált gif: periódusos rendszerből nuklidtérkép Mengyelejev 1869-ben megalkotott periódusos rendszere minden elem (azaz minden rendszám, Z) számára pontosan egy cellát tart fent.
Miután Soddy 1913-ban bevezette az izotópia fogalmát, világossá lett, hogy egy-egy ilyen cellán az adott elem több izotópja is osztozkodik (az ón esetében a legtöbb: éppen 10).
1935-ben jutott eszébe először valakinek, hogy áttekinthetőbb volna a Z-N síkban megjeleníteni az izotópokat. Az olyan ábrázolási módot, amely a függőleges tengelyen ↑ Z-t, a vízszintesen pedig → N-t mutatja, Segrè-diagramnak nevezik néha ma is, noha Segrè csak 1945-ben avatkozott bele a dologba. Nagyon sokáig izotóptérképnek nevezték ezt a táblázatot nem pedig nuklidtérképnek, ti. a nuklid fogalmát csak 1947-ben vezette be Truman Kohman Ugrás angol lapra Ugrás angol lapra Ugrás angol lapra , és a fogalom használata csak lassacskán terjedt el.

A fenti GIF animáció először a természetben előforduló (Naturally Abundant) izotópokat helyezi el a nuklidtérképen fekete négyzetekkel megjelenítve. Ezek nem mind stabilak: pl. az uránt és a tóriumot magában foglaló izolált nuklidcsoport a térkép "észak-keleti" részén csupa instabil tagokból áll. Ezután a stabilitási völgy oldalában lévő radionuklidok kerülnek fel a térképre bomlási mód szerint színezve. Amint látjuk, ezeket már nem a periódusos táblázatból szedegeti ki az animáció, hiszen abba csak azokat az izotópokat "gondoljuk bele", amelyek egy adott elem "atomsúlyát" (relatív atomtömegét) meghatározzák. Végül sötétebb szürkével felkerülnek az igen instabil, de még az Ugrás saját lapra elhullatási vonalakon belül elhelyezkedő nuklidok is. Kérdés: akkor most minden nuklidnak jutott hely? A válasz az, hogy nem. Az egyes cellákat magizomerek osztják meg egymással. Ezeknek a magja azonos összetételű, de az energiaállapota (kimutathatóan) eltér egymástól. Tehát a térképen a magizomerek úgy viszonyulnak a nuklidcellákhoz, mint a periódusos rendszerben az izotópok az elemeket megjelenítő cellákhoz. Megjegyzem, a IUPAC/IUPAP álláspontja szerint az "elég hosszú élettartamú" gerjesztett magizomerek önálló nuklidnak tekintendők, ami felborítja a fenti analógiát, és nem világos az sem, hogy mit jelentsen az elég hosszú élettartam.

Ezen az oldalon eredetileg egy Flash Flash animáció volt, melyet ide kattintva tölthetsz le Letöltés indítása kattintással offlájn használatra. Annak valamivel jobb a felbontása, mint a GIF-nek, de nem feliratozott, és kb. kétszer olyan gyorsan (2 perc helyett 1 perc alatt) mutatja meg a dolgokat, mint a GIF. A Flash animációt Ctrl+Enter-rel megállíthatod/továbbindíthatod, ha akarod.

A feliratos változatot, jobb felbontásban, megnézheted a YouTube-on is, ill. alább, beágyazva. A videó szintén 2 perces.

A YouTube csatornámon látható videó beágyazva


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Utolsó frissítés dátuma: 2021-12-31