Optikai pad lencsekombinációkkal Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The original applet (© W. Bauer, 1999) can be found among the pages of LON-CAPA.
Used by permission, courtesy of Wolfgang Bauer.

A JAVA engedélyezése szükséges!

Magyarítás: Nagy Sándor ( Németh László informatikus szíves közreműködésével).

Az optikai padon egy fényforrás látszik három lencsével. A fény egérkattintással ki-be kapcsolható. A lámpa melletti domború (konvex, gyűjtő) lencse rögzített. Ez úgy van elhelyezve, hogy a pontszerűnek tekintett fényforrás a fókuszában legyen, és így a széttartó fénysugarakat párhuzamosítani tudja.

A másik két lencse az egérrel elcsúsztatható. Ezek közül az egyik konvex (domború), a másik konkáv (homorú). A lámpa felett két pötty látható, amelyek közül egyszerre csak egy pirosítható be egérkattintással (). Ennek felirata jelzi, hogy mikor milyen sorrendben van a két lencse.

Figyeljük meg, hogy a lencsék mozgatásával és cserélgetésével hogyan változik a lencsekombináció fókusztávolsága. (A fókuszpont az, ahol a párhuzamosított fénynyaláb újra egyesül majd a végén.)

Kérdés: Mondjuk, hogy egy rövid fémcsőben csak egyetlen domború lencse lehet vagy pedig egy homorú-domború lencsekombináció. El tudnánk dönteni, hogy melyik esetről van szó? (Természetesen anélkül, hogy a cső végein benyúlva vagy szemrevételezéssel “letapogatnánk” a lencsefelületeket.)


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

hit counter