Interaktív nuklidtérkép felezési időkkel Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The original applet (© MultiMedia Physics, 2000) can be found among the pages of LON-CAPA.
Used by permission, courtesy of Gerd Kortemeyer.

Magyarítás: Nagy Sándor ( Németh László informatikus szíves közreműködésével).

A fenti nuklidtérképen három lehetőség van nuklid kiválasztására:

A kiválasztott nuklid helyét a szürke fonálkereszt, ill. a zöld négyzet jelzi a térképen. Emellett a bal felső sarokban láthatjuk a mag összetételét és az A tömegszámot is, mely egyben nukleonszám is, tehát a protonszám és a neutronszám összege: A = Z + N. Ha az illető nuklidot már felfedezték, akkor vagy stabilként van megjelölve, vagy ha nem stabil, akkor meg van adva a bomlását jellemző T1/2 felezési idő.
A radionuklidok felezési ideje (a szokásos SI egységjelölések mellett) a következő jelölésekkel van ellátva: m: perc, d: nap, a (év), ka: (ezer év), Ma, Gy stb.
A felezési idő színkódja a következő: kék (< 1 μs), piros (< 1000 év), sárga (>1000 év), fehér (stabil).
Az adatok forrása: G. Audi and A.H. Wapstra, Nucl. Phys. A595, 409(1995).

Érdemes megnézni az NNDC nuklidtérképét is , mely amellett, hogy alapértelmezésben felezési idők szerint van színezve, egyben egy nukleáris adatbázis felhasználói felületeként is szolgál. És itt van Audi et al. 2003-as tömegadatainak lelőhelye is , ha valakit érdekelne.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

Web Counter