Nukleáris láncreakció Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The original applet (© W. Bauer, 1999) can be found among the pages of LON-CAPA.
Used by permission, courtesy of Wolfgang Bauer.

Magyarítás: Nagy Sándor ( Németh László informatikus szíves közreműködésével).

Az esetről esetre máshogy (véletlenszerűen) elhelyezett zöld korongok egy-egy 235U atomot szimbolizálnak. A szimuláció akkor indul el, ha a kurzorral az atomok közé kattintva egy kis kék korong által megjelenített neutront teszünk le, mely nyomban elindul egy véletlenszerű irányban. Ha a neutron eltalál egy uránmagot, az két piros koronggal jelzett hasadványra esik szét, miközben három neutron is felszabadul, melyek véletlenszerű irányban mennek tovább, láncreakciót indítva el. Néha a lánc még az elején megszakad: ekkor egy újabb neutron elindításával “rásegíthetünk”. A jobb oldali diagram a H hasadásszám változását mutatja az időben, mely általában exponenciális felfutást mutat, vagyis magában rejti az “elszabadulás” veszélyét.

A szimuláció vezérlése:

S billentyű: Stop/Start (ha közben meg akarnánk nézni, mi is történt)
N billentyű: Nullázás (friss zöld pöttyök jelennek meg, és a játék kezdődhet előről egy újabb adag robbanásra kész hasadóanyaggal...)


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

WebCounter