A CERN egykori LEP-jének működése Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The original English version of the Java animation below can be found here . It has been prepared most probably for CERN . ♦ Az alábbi Java animáció eredetijét itt találtam: . Feltételezem, hogy a CERN részére kreálták még mielőtt a készüléket szétszerelték volna, hogy az ütköztető alagútját felszabadítsák az LHC számára. A magyarítás legfrissebb változatát Németh László informatikus szíves közreműködésével készítettem el 2011-ben.
alt="Your browser understands the <APPLET> tag but isn't running the applet, for some reason."
Az animáció három gyorsítóegységet mutat. A sárga egyenes szakasz egy LINAC, mely az elektronok és a pozitronok előgyorsítására és impulzusonkénti beinjektálására szolgál. A kék gyűrű az SPS (Super Proton Synchrotron), mellyel itt az elektronokat és a pozitronnokat gyorsították tovább. A 27 km kerületű zöld gyűrű a LEP (Large Electron Positron Collider), mellyel végső sebességre gyorsították majd ütköztették az ellentétes irányban keringő elektron-, ill. pozitroncsomagokat.

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

website statistics