Reaktorbaleset Java Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén✔️

Szerző: Henrik Eriksson. Forrás: HarfeSoft (www.harfesoft.de). Author: Henrik Eriksson. Source: HarfeSoft (www.harfesoft.de).

GIF demó a szimulációhoz

A szimuáció

Az alábbi Java applet futtatásához CheerpJ Applet Runner bővítmény engedélyezd a CheerpJ bővítményt!

Az őseredeti appletet a következő helyen találjuk: www.ida.liu.se/~her/npp/demo.html. Ott a baleset helyszíne “Kärnobyl”, mely két svéd szó kimérája. Az egyik szó Csernobil svéd neve (Tjernobyl), a másik a “kärn” (németül: Kern) szó, mely pl. a magfizika svéd elnevezésében (kärnfysik) is szerepel.

Sequence: eseménysor. Randomize: eseménysorok véletlenszerű választása. Level: szintmagasság. SV (steam valve): gőzszelep. WV (water valve): vízszelep. rpm (revolutions per minute): fordulatszám per perc.

A reaktormodell

Az applet egy atomerőmű (igen leegyszerűsített) szimulációját adja. Az erőmű három fő részből áll, melyek: a reaktor, a turbina és a kondenzátor. Ezeken kívül szerepet kap még három szivattyú és négy szelep is. A reaktor forralja a vizet, a vízből keletkező gőz pedig hajtja a turbinát. A turbinán áthaladó gőz a köndenzátorban lehűl és cseppfolyósodik. A kondenzátort külső vízzel hűtik. A vízszivattyúk visszanyomatják a kondenzátortartályban kicsapódott vizet a reaktortartályba.

A szimulátor kiszámítja a nyomást a reaktortartályban és a kondenzátortartályban, valamint a vízszintmagasságokat, és numerikusan, ill. grafikusan ábrázolja ezeket. Ha egy alkatrész elromlik, akkor a szimulátor kiszámítja ennek következményeit az adott működési feltételek mellett. Például, ha egy vízszivattyú elromlik, és a megfelelő szelep (WV1 vagy WV2) nyitva van, akkor a reaktortartályból visszafolyhat a víz a kondenzátortartályba. Ez oda vezethet, hogy a reaktorzóna hűtése teljesen megszűnik.

A felhasználó három “szcenárió” közül választva döntheti el, hogy melyik legyen az az alkatrész, amelyik elromlik. Sequence 1 választásakor a turbina romlik el, és az erőmű ennek megfelelően reagál. A Sequence 2 választásakor a WV1 szivattyú hibásodik meg, míg a Sequence 3 esetén a külső hűtővizet szállító szivattyú mondja fel a szolgálatot. A Randomize gomb olyan eseménysort indít el, mely során két véletlenszerűen kiválasztott alkatrész romlik el. Például először bedöglik a turbina, majd néhány másodperc múlva az egyik pumpa is elromlik.

A szimulátor megengedi, hogy a felhasználó bizonyos eszközök állapotán változtasson, miközben az események zajlanak. Például a szelepekre kattintva kinyithatjuk vagy elzárhatjuk őket, és a hibátlan szivattyúkat is ki-be lehet kapcsolgatni. Ezen kívül a szabályzórudak helyzete is változtatható az egér segítségével. Mihelyt az eseménysor befejeződik, a szimulátor nyomban megszünteti a felhasználói közbeavatkozás lehetőségét.

Copyright © 1995 Linköping University (www.liu.se/?l=en), Linköping, Sweden. Applied for permission on June 9, 2009.

Henrik Eriksson (www.ida.liu.se/~her)
Dept. of Computer and Information Science
Linköping University
S-581 83 Linköping, Sweden


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Utolsó frissítés dátuma: 2021-12-29