Az ionizációs kamra típusai Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén✔️

The original of this Java simulation has been created by HarfeSoft, whose owner has kindly made available the source files as well.
A magyarításban Kovács Gábor informatikus önzetlen segítségére támaszkodtam.

GIF demó a szimulációról

Ionizációs kamra demó

A szimuláció

Az alábbi Java applet futtatásához CheerpJ Applet Runner bővítmény engedélyezd a CheerpJ bővítményt!

Bal ablak: Egy ionizációs kamra stilizált képét látjuk, melyet az Opciók alatti gombok egyikével választhatunk ki. (Ha magára az Opciók gombra kattintunk, akkor az Applet Info gomb jön elő, mely mögött rövid információ rejlik.) Mindhárom opció esetében a kamra fölötti sárga négyzet jelképezi az ionizáló részecske (proton) belépési pontját, mely véletlenszerű irányban haladva éri el a kamrát. A protont a másik ablak tetején látható Start gombbal lőhetjük be a kamrába. A proton pályáját zöld egyenes mutatja. A kamrát kitöltő gázt a szürke alapszín jelképezi.

Jobb ablak: Egy oszcilloszkópot látunk, melyről a Start megnyomása után eltűnik az üdvözlő felirat, hogy átadja helyét az áramerősséget mutató fehér görbének. (Az áramerősség elsősorban az elektronok mozgásából adódik, hiszen gyorsabbak az ionoknál, ezért időegység alatt több töltést képesek egy adott keresztmetszeten átvinni.) Az áramlökés feszültségimpulzust kelt az ellenálláson, melynek időbeli lefutását a sárga görbe rajzolja ki. A jelalak erősen függ az áramkör RC időállandójától, mely az R ellenállás és a C kapacitás szorzata. Ezt az első csúszkával lehet állítgatni. A Skála csúszka az oszcilloszkóp függőleges eltérítését szabályozza. Ezzel lehet elérni, hogy a jelek se túl kicsinek, se túl nagynak ne látszódjanak. Az Energia csúszka a proton energiájának változtatására szolgál. Akit meglep a jelamplitúdó és a részecskeenergia összefüggése, az gondoljon arra, hogy:

Aki tud németül, és érdekli az elektronika, az nézze meg az applet eredeti leírását Eredeti leírás. Ha csak nyelvi gondja van, akkor választhatja az én fordításomat is Magyar fordítás. Gázionizációs detektorokról érdemes megnézni ezt a helyet is: .


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Utolsó frissítés dátuma: 2021-12-29