Galton-deszka: Bernoulli-binomiális-normális Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

A szimuláció kinagyítása: nagyító
The Flash simulation below has been created by Jim Reed who not only permitted me to use it on this page, but also prepared the Hungarian version on my request. I appreciate his kind help. The permission from Argyll Centre is also acknowledged.
Az alábbi Flash Jim Reed alkotása, aki nemcsak ahhoz járult hozzá, hogy feltegyem a szimulációját erre a lapra, de a magyarítás is az ő érdeme. Segítőkészségéért külön hálával tartozom neki. Az Argyll Centre engedélyét ugyancsak negköszönöm.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

A szimulációról

A szimuláció kezelése kézenfekvő.

Talán nem annyira látványos, mint a gyűjteményem egy másik hasonló darabja, de két dolog miatt feltétlen figyelmet érdemel.

Egyrészt tetszik, hogy megjeleníti a golyók zegzugos útvonalát. Másrészt van benne egy kis fizika is. Állítható a gravitáció, és a golyó rugalmassága is szerepet kap benne. Elvileg.

Itt egy kis matematika is a „babgép”-hez .

Ugyanez eredetiben

(Ha nem tudjuk hirtelen kiejteni a Galton-deszka angol nevét – quincunx –, akkor olvassuk nyugodtan „mitsütszkisszücs”-nek :)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajánlom továbbá a Duncan Keith által kreált (általam magyarított) Flasht ugrás saját lapra Flash-sel is, mely igen látványos szimuláció. A golyókat folyamatosan is lehet indítani a deszkán. Állítható a balra és jobbra pattanás valószínűsége a pöckökön. A szerzőtől átvettem két angol nyelvű hivatkozást is Galtonnal kapcsolatban.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

page counters