Egy tokamak mágneses tere Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található animáció forrása az EFDA animációs weboldala. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.


Ha a toroidális tekercsek működnek (kapcsoljuk be a mágnest), olyan mágneses tér jön létre (indukálódik), amelynek erővonalai egy tórusz (azaz egy tornagyűrűhöz hasonló test) vonalát követik. A részecskék szűk spirálmozgást végezve haladnak körbe-körbe a zárt gyűrűket alkotó mágneses erővonalak mentén, de egy aprócska hatás miatt az elektronok kissé fölfelé, a magok pedig egy csöppet lefelé is eltérülnek. Ez azonban épp elég ahhoz, hogy tönkretegye a Ugrás egy másik fúziós lapra plazma mágneses összetartását.

Ha a plazmán át áram folyik (kapcsoljuk ki a mágnest, és kapcsoljuk be a plazmaáramot), ez olyan mágneses teret kelt, melynek erővonalai körbefonják a tóruszt. Noha ezek az erővonalak körbezárják a részecskéket, a plazma egésze instabil, és gyorsan imbolyogni kezd. Így a részecskék hamarosan kiszabadulnak a plazmaáram mágneses teréből.

Ha egyszerre működik a plazmaáram és a toroidális tekercs (kapcsoljuk vissza a mágnest), a két mágneses tér oly módon adódik össze, hogy az erővonalak csigavonalban futnak körbe a tóruszon. Az egyensúly kialakulásához egy függőleges mágneses tér is hozzájárul, melyet az ún. poloidális tekercselés hoz létre. A részecskék így már nem tudnak szétválni, mert a plazma felső része keveredik az alsóval. Mindez igen hatékony Ugrás egy másik fúziós lapra mágneses összetartást eredményez.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Megjegyzés: Aki tud egy kicsit angolul, annak érdemes megnéznie a Visionlearning látványos tokamakszimulációját is: ugrás angol nyelvű lapra Flash-sel.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

counter