Egy tokamak mágneses tere Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén ✔️

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található GIF animációt/demót egy Flash animáció alapján készítettem, melynek forrása az EFDA animációs weboldala volt, mely már eltűnt a Netről. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.
A Flash swf fájlját erről az oldalról töltheted le offlájn használatra egy zippelt mappában, mely több más swf-et is tartalmaz a magfúzió témakörében.


Ha a toroidális tekercsek működnek (kapcsoljuk be a mágnest), olyan mágneses tér jön létre (indukálódik), amelynek erővonalai egy tórusz (azaz egy tornagyűrűhöz hasonló test) vonalát követik. A részecskék szűk spirálmozgást végezve haladnak körbe-körbe a zárt gyűrűket alkotó mágneses erővonalak mentén, de egy aprócska hatás miatt az elektronok kissé fölfelé, a magok pedig egy csöppet lefelé is eltérülnek. Ez azonban épp elég ahhoz, hogy tönkretegye a Ugrás egy másik fúziós lapra plazma mágneses összetartását.

Ha a plazmán át áram folyik (kapcsoljuk ki a mágnest, és kapcsoljuk be a plazmaáramot), ez olyan mágneses teret kelt, melynek erővonalai körbefonják a tóruszt. Noha ezek az erővonalak körbezárják a részecskéket, a plazma egésze instabil, és gyorsan imbolyogni kezd. Így a részecskék hamarosan kiszabadulnak a plazmaáram mágneses teréből.

Ha egyszerre működik a plazmaáram és a toroidális tekercs (kapcsoljuk vissza a mágnest), a két mágneses tér oly módon adódik össze, hogy az erővonalak csigavonalban futnak körbe a tóruszon. Az egyensúly kialakulásához egy függőleges mágneses tér is hozzájárul, melyet az ún. poloidális tekercselés hoz létre. A részecskék így már nem tudnak szétválni, mert a plazma felső része keveredik az alsóval. Mindez igen hatékony Ugrás egy másik fúziós lapra mágneses összetartást eredményez.

Tokamak

Megjegyzés: Aki tud egy kicsit angolul, annak érdemes megnéznie a Visionlearning látványos tokamakszimulációját is: ugrás angol nyelvű lapra Flash-sel.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Utolsó frissítés dátuma: 2022-01-23