A plazma: a negyedik halmazállapot Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található animáció forrása az EFDA animációs weboldala. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.


A jégkockában lévő atomok, ill. molekulák rendezetten helyezkednek el. Ilyen, lényegében rögzített atom-, ill. molekulahelyzetek a szilárd anyagokra jellemzők. Ha a jégkockát melegítjük, akkor elolvad, azaz átalakul folyadékká, melynek molekulái el tudnak mozdulni egymáshoz képest. Még magasabb hőmérsékleten a víz elpárolog és egy fajta gázzá, ill. gőzzé alakul át. Az eddig felsorolt állapotokra szoktak halmazállapotként hivatkozni.

Tovább melegítve, a vízmolekulák hidrogén- és oxigénatomokra esnek szét. Még magasabb hőmérsékleten az atomok maguk is szétesnek szabad atommagokká és szabad elektronokká. Ezt az állapotot nevezzük plazmának.

A plazmában tehát az atommagokat nem óvja meg az elektronburok az összeütközéstől. Ami persze nem jelenti azt, hogy okvetlenül össze is fognak ütközni, hiszen saját “lökhárítójuk” is van: a pozitív töltésükből eredő, egymást taszító elektromos terük. Ezt hívják Ugrás egy másik fúziós lapra Coulomb-taszításnak.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

Web Counters