A magok Coulomb-taszítása Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található animáció forrása az EFDA animációs weboldala. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.


A magban lévő protonok pozitív töltésűek. Emiatt, ha két mag közel kerül egymáshoz, akkor az elektromos erő (Coulomb-taszítás) igyekszik ismét eltávolítani őket egymás közeléből. Magreakció (pl. fúzió) csak akkor jöhet létre két atommag között, ha a sebességük elég nagy ahhoz, hogy ezt a taszítást legyőzzék. (Lásd a Ugrás egy másik fúziós lapra Coulomb-gátról szóló animációt.) Különben csak eltérítik egymást, ahogy az animáció is mutatja egy triton (t: a T trícium atommagja) és egy deuteron (d: a D deutérium atommagja) esetében. Szobahőmérsékleten, vagy akár néhány ezer °C-on is, a termikus sebességek olyan picik, hogy még a magok sem érzékelik egymást, csak az egyes Ugrás egy másik fúziós lapra atomok (ill. molekulák) ütközhetnek egymással.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

visit counter