A plazma mágneses összetartása Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén ✔️

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található GIF animációt/demót egy Flash animáció alapján készítettem, melynek forrása az EFDA animációs weboldala volt, mely már eltűnt a Netről. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.
A Flash swf fájlját erről az oldalról töltheted le offlájn használatra egy zippelt mappában, mely több más swf-et is tartalmaz a magfúzió témakörében.


A mágneses tér egyben tartja a plazmát

A plazma részecskéi összevissza mozognak. Mágneses térben azonban a töltött részecskék úgy követik az erővonalakat, mintha sínen mozognának. Ezzel a – mágneses összetartás nevű – trükkel távol lehet tartani a legforróbb tűznél is forróbb plazmát egy tartály falától. (Ne feledjük: a volfrám, mely az aszfalttal szemben közismerten bírja a nyári meleget, “már” 3695 kelvinen elolvad, márpedig a reaktorplazma hőmérséklete több mint tízezerszer ekkora!) Ezt a trükköt használja ki a Ugrás egy másik fúziós lapra tokamak, mely a legreménytelibb fúziósreaktor-dizájn alapja.

Mágneses összetartás

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Utolsó frissítés dátuma: 2022-01-23