A plazma mágneses összetartása Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található animáció forrása az EFDA animációs weboldala. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.


A mágneses tér egyben tartja a plazmát

A plazma részecskéi összevissza mozognak. Mágneses térben azonban a töltött részecskék úgy követik az erővonalakat, mintha sínen mozognának. Ezzel a – mágneses összetartás nevű – trükkel távol lehet tartani a legforróbb tűznél is forróbb plazmát egy tartály falától. (Ne feledjük: a volfrám, mely az aszfalttal szemben közismerten bírja a nyári meleget, “már” 3695 kelvinen elolvad, márpedig a reaktorplazma hőmérséklete több mint tízezerszer ekkora!) Ezt a trükköt használja ki a Ugrás egy másik fúziós lapra tokamak, mely a legreménytelibb fúziósreaktor-dizájn alapja.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

site meter