Inerciális (tehetetlenségi) fúzió Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén ✔️

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található GIF animációt/demót egy Flash animáció alapján készítettem, melynek forrása az EFDA animációs weboldala volt, mely már eltűnt a Netről. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.
A Flash swf fájlját erről az oldalról töltheted le offlájn használatra egy zippelt mappában, mely több más swf-et is tartalmaz a magfúzió témakörében.


Az inerciális fúzió esetében egy apró, lefagyasztott deutérium–trícium keverékből készült “tablettát” egyszerre sugároznak be minden oldalról igen nagy teljesítményű lézer- vagy ionimpulzusokkal. A tabletta felülete roppant módon felmelegszik, és lerobban a tablettáról. A robbanás iszonyatosan nagy nyomást alakít ki egy pillantra a tabletta belsejében. A hőmérséklet és a nyomás annyira megnő benne, hogy Ugrás egy másik fúziós lapra a deutérium és a trícium fuzionál. A folyamat olyan gyorsan játszódik le, hogy a tablettának nincs ideje közönséges módon felrobbannia (mint egy túlhevült vízcseppnek). Ezért is hívják ezt a módszert inerciális összetartásnak.

Lényegében ezen az elven alapult a hidrogénbomba is, csak ott a nagy nyomást (mely többek közt megóvta a fúziós robbanóanyagot az idő előtti szétszóródástól), valamint a magas hőmérsékletet, egy megfelelő alakzatban köré épített “közönséges” atombomba robbanása hozta létre.

Inerciális fúzió

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Utolsó frissítés dátuma: 2022-01-23