Inerciális (tehetetlenségi) fúzió Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található animáció forrása az EFDA animációs weboldala. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.


Az inerciális fúzió esetében egy apró, lefagyasztott deutérium–trícium keverékből készült “tablettát” egyszerre sugároznak be minden oldalról igen nagy teljesítményű lézer- vagy ionimpulzusokkal. A tabletta felülete roppant módon felmelegszik, és lerobban a tablettáról. A robbanás iszonyatosan nagy nyomást alakít ki egy pillantra a tabletta belsejében. A hőmérséklet és a nyomás annyira megnő benne, hogy Ugrás egy másik fúziós lapra a deutérium és a trícium fuzionál. A folyamat olyan gyorsan játszódik le, hogy a tablettának nincs ideje közönséges módon felrobbannia (mint egy túlhevült vízcseppnek). Ezért is hívják ezt a módszert inerciális összetartásnak.

Lényegében ezen az elven alapult a hidrogénbomba is, csak ott a nagy nyomást (mely többek közt megóvta a fúziós robbanóanyagot az idő előtti szétszóródástól), valamint a magas hőmérsékletet, egy megfelelő alakzatban köré épített “közönséges” atombomba robbanása hozta létre.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

site analysis