Az atom “alkatrészei” Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található animáció forrása az EFDA animációs weboldala. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.


A közönséges anyag atomokból áll. Minden atom egy pozitív atommagot tartalmaz, mely körül negatív elektronok mozognak. Az animáció ezt a mozgást – (Bohr-zasztóan :) leegyszerűsítve – keringésként ábrázolja. A mag pozitív töltésű protonokból és semleges (töltés nélküli) neutronokból épül fel.

A mag sokkal kisebb az atomhoz képest, mint ahogy azt egy animációval szemléltetni lehetne. Ha egy nagy terem közepén lebegő muslincára gondolunk, akkor közelebb járunk a valóságos méretarányhoz. Vagy hogy egy aktuálisabb példával szolgáljak, miközben ezt a szöveget írom: Ha a magot egyetlen pixel ábrázolná a képernyőm közepén, akkor a képernyőmet (mely 1680×1050 pixel felbontású) egy 10×10-es képernyőmátrix közepén kellene elképzelni ahhoz, hogy az egész atom elférjen a képernyők együttesén.

Ilyen arányok mellett nem csoda, hogy az atom elektronburka olyan hatékony “lökhárító” a magok számára. Amikor két atom normális körülmények között egymásnak ütközik, a magjaik elképesztően messze vannak még egymástól ahhoz, hogy a mag méretével összevethető hatótávolságú vonzó nukleáris erők (magerők) hatni kezdjenek közöttük. Ezért egy egyszerű kémiai laboratóriumban csak az atomok közötti kémiai reakciókra számíthatunk, s a magok közötti reakciókról – ezek a magreakciók (mint pl. a Ugrás egy másik fúziós lapra fúzió is) – nyugodtan elfeledkezhetünk.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

hit counter