Az atom “alkatrészei” Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén ✔️

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található GIF animációt/demót egy Flash animáció alapján készítettem, melynek forrása az EFDA animációs weboldala volt, mely már eltűnt a Netről. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.
A Flash swf fájlját erről az oldalról töltheted le offlájn használatra egy zippelt mappában, mely több más swf-et is tartalmaz a magfúzió témakörében.


A közönséges anyag atomokból áll. Minden atom egy pozitív atommagot tartalmaz, mely körül negatív elektronok “mozognak”, ill. vannak. Az animáció ezt a “mozgást” – (Bohr-zasztóan :) leegyszerűsítve – keringésként ábrázolja. A mag pozitív töltésű protonokból és semleges (töltés nélküli) neutronokból épül fel.

A mag sokkal kisebb az atomhoz képest, mint ahogy azt egy animációval szemléltetni lehetne. Ha egy nagy terem közepén lebegő muslincára gondolunk, akkor közelebb járunk a valóságos méretarányhoz. Vagy hogy egy aktuálisabb példával szolgáljak, miközben ezt a szöveget írom: Ha a magot egyetlen pixel ábrázolná a képernyőm közepén, akkor a képernyőmet (mely 1680×1050 pixel felbontású) egy 10×10-es képernyőmátrix közepén kellene elképzelni ahhoz, hogy az egész atom elférjen a képernyők együttesén.

Ilyen arányok mellett nem csoda, hogy az atom elektronburka olyan hatékony “lökhárító” a magok számára. Amikor két atom normális körülmények között egymásnak ütközik, a magjaik elképesztően messze vannak még egymástól ahhoz, hogy a mag méretével összevethető hatótávolságú vonzó nukleáris erők (magerők) hatni kezdjenek közöttük. Ezért egy egyszerű kémiai laboratóriumban csak az atomok közötti kémiai reakciókra számíthatunk, s a magok közötti reakciókról – ezek a magreakciók (mint pl. a Ugrás egy másik fúziós lapra fúzió is) – nyugodtan elfeledkezhetünk.

Atom animáció

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Utolsó frissítés dátuma: 2022-01-23