Neutronindukált maghasadás Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén ✔️

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található GIF animációt/demót egy Flash animáció alapján készítettem, melynek forrása az EFDA animációs weboldala volt, mely már eltűnt a Netről. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.
A Flash swf fájlját erről az oldalról töltheted le offlájn használatra egy zippelt mappában, mely több más swf-et is tartalmaz a magfúzió témakörében.


Jelenleg az atomenergia-termelés a neutronok által kiváltott maghasadáson alapszik. Mivel a neutron semleges részecske, nem kell nagy energia hozzá, hogy a magot elérje, hiszen nem hat rá a mag pozitív töltésének taszító hatása (nem úgy, mint az Ugrás fúziós lapra atommagokkal kiváltott magreakciók esetében). A hasadóképes magok egy része egészen lassú, ún. termikus neutronok hatására is elhasad. Ilyen pl. az urán 235U izotópja is, mely sajnos, mindössze 0,7204%-át teszi ki a természetes uránnak. (A maradék >99% gyakorlatilag mind 238U, mely csak gyors neutronokkal hasítható.)

A neutronok által kiváltott (ún. neutronindukált) maghasadás során a neutron egy nehéz magot két kisebb részre hasít. Ezek a hasadványok, ill. hasadási termékek. A folyamatban nemcsak hatalmas energia szabadul fel, de további neutronok is keletkeznek, ahogy az animáció is mutatja. Ezek a neutronok további magokat képesek elhasítani, ami Láncreakció láncreakcióhoz vezet. Ilyen szabályozott láncreakció a folyamatos energiatermelés alapja a Paksi Atomerőmű Atomerőmű esetében is.

235U(n,f)

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Utolsó frissítés dátuma: 2022-01-23