A trícium “szaporítása” Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található animáció forrása az EFDA animációs weboldala. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.


Ugrás egy másik fúziós lapra A trícium radioaktív. Olyan fúziós üzemanyag tehét, amely bomlékonysága miatt gyakorlatilag nem fordul elő a Földön, ezért elő kell állítani. A fúziós reaktorban egy könnyű fémből, a lítiumból állítják elő – “szaporítják” – a tríciumot. Ehhez a fúzió során felszabaduló neutronokat használják fel, melyek a lítiumot héliummá és tríciummá hasítják. Az alábbi animáción épp a 6Li izotóp hasítását látjuk. A Li-6 a lítium ritkább természetes izotópja, mely kb. 7,4%-át adja a földi lítiumnak. A 92,6%-os gyakoriságú közönséges 7Li izotóp (szerencsére) szintén termel tríciumot.

Egy fúziós reaktorban egyszerre kb. 1 kg trícium lesz, amely folyamatosan “elég”, miközben újratermelődik.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

site counter