A Coulomb-gát leküzdése Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The animation on this page is from EFDA's Animations page. Special thanks to Örs Benedekfi and his team for their helpfulness.
Az oldalon található animáció forrása az EFDA animációs weboldala. Külön köszönet Benedekfi Örsnek és csapatának segítőkészségükért.


Ha két mag elég közel kerül egymáshoz, akkor működésbe lépnek a rövid hatótávolságú nukleáris erők, és a magok hirtelen vonzani kezdik egymást. Ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen, le kell győzni a köztük fellépő elektromos taszítást. A taszítás okozta nehézséget itt az ún. Coulomb-gát fejezi ki szemléletesen, melyet a tritonhoz közeledő deuteronnak meg kell “másznia” ahhoz, hogy eljusson ahhoz a póklyukhoz hasonló potenciálgödörhöz, melyet a rövid hatótávolságú magerő alakít ki a rá várakozó triton körül.

A Coulomb-gát leküzdése – és így a Ugrás egy másik fúziós lapra fúzió is – csak akkor lehetséges, ha a triton és a deuteron nagyon nagy sebességgel ütközik egymással. Ehhez viszont a hőmérsékletnek igen magasnak kell lennie. Egy fúziós reaktor belsejében például 150 millió fok uralkodik. Ekkora hőmérsékleten a hidrogénmagok ezer kilométert is megtesznek egyetlen másodperc alatt. (Megjegyzem, a Nap belsejében “csak” 15 millió fok van, ami erősen leértékeli a “lehozom neked a csillagot is az égről”-féle ígéretet, ha az egy fúzióspecialista szájából hangzik el :-)

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.21. óta:

counters