Radioaktív egyensúly szemléltetése Nagy Sándor honlapjára Nagy Sándor: Nukleáris Címszavak Glosszáriumába, melyhez ez a lap is tartozik A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Az alábbi Flash-animációt (melyet a képre kattintgatva lehet léptetni) az ingyenes iSpring Free szoftver segítségével készítettem PowerPointból.
Ha az animáció jobb alsó sarkában látható teljes képernyő ikonra kattintunk, akkor a prezentáció kitölti a teljes képernyőt. Az Esc billentyű visszahozza az oldalt!

A bomlássorok víztartályos metaforája nem annyira gyerekes, mint amennyire az animáció alapján gondolná valaki. Tudniillik, teljesen ésszerű az a feltételezés, hogy a lyukon kiáramló víz térfogati sebessége (vagy molekula/s egységben mért sebessége) a p hidrosztatikai nyomással arányos , amely viszont a vízoszlop h magasságával arányos, és ha a tartály hengeres, akkor h a vízmennyiséggel arányos, amit akár az N molekulaszámmal is kifejezhetünk.

Mindazonáltal az animáció nem mondható szimulációnak, hiszen felül egyenletesen csökken a vízszint, holott a csökkenésnek folyamatosan lassulnia kéne.

Amit viszont eleinte jól kifejez az az, hogy ha a leánynuklid lényegesen gyorsabban bomlik, mint az anyja (λ2>>λ1), akkor akkor a kettő aktivitása azonos lesz (A2A1), és az egyforma aktivitáshoz sokkal kevesebb leányatom kell, mint anyaatom (N2<<N1).


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Nukleáris Glosszárium, Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

website statistics