Görbeillesztés Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

A szimuláció futtatása helyben: Görbeillesztés. Letöltés/futtatás a PhET oldaláról. Amit alább látunk, az csak egy rolloveres illusztráció némi magyarázattal.
Copyright owner: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Hungarian translation by Sándor Nagy.
A szoftver jogtulajdonosa: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Magyar fordítás: Nagy Sándor.
Amit most lát, az a rollover kép

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik
A nyitóképet látjuk, mindössze a súgó van bekapcsolva. Az utóbbi rajzolja ki a piros kerettel szegélyezett magyarázatokat élénksárga alapon. Az összes többi bejelölés alapértelmezés szerinti. A grafikon területére pontokat húzhatunk ki (ezeket később is igazgathatjuk). Ezekhez a pontokhoz legfeljebb negyedfokú polinomot illeszthetünk (ilyenkor f = 5).

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!
Hét pontot húztam ki a vödörből, melyeket másodfokú polinommal illesztettem automatikusan. Ilyenkor az lesz a “legjobb fit”, amelyik a legkisebb (redukált) khí-négyzetet adja a pontokkal. (Igazából azonban, ahogy a színkód is jelzi, a χ2 ≈ 1 értéknek kell a legjobban örülni.) A deviációk a pontok és az illesztő görbe függőleges távolságait jelentik. Ezekből kettő jól látszik a parabola maximumától jobbra és balra (fekete szakaszok). Az r2 szintén az illesztés jóságát fejezi ki: 0-tól (rossz) 1-ig (jó), de nem valami jó jellemző.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

site statistics