Színlátás és a három alapszín Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

Amit alább látunk, az csak két rolloveres illusztráció némi magyarázattal. A szimuláció egy verziója (color-vision_hu.jar) a webhelyemről is letölthető.
A letöltőablakban megjelenő .jar fájl ikonjára duplán kattintva elindul a szimuláció a saját ablakában. A .jar fájlt megőrizhetjük későbbi offlájn használatra.
A legfrissebb verzió ezen a PhET-oldalon található, melynek onlájn futtatása tőlem is kezdeményezhető a lentebb megadott instrukciók szerint.
Copyright owner: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Hungarian translation by Sándor Nagy.
A szoftver jogtulajdonosa: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Magyar fordítás: Nagy Sándor.
Amit most lát, az a rollover kép

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik
A nyitóképet látjuk pár felirattal, melyek az RGB színkeverés elnevezését magyarázzák, továbbá bekapcsoltam két monokromatikus (egyszínű) fényforrást is, melyek additív színkeveréke afféle “pink” színérzetét kelti a megfigyelőben.

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!
A szivárvány színeit megfelelő színszűrőkkel is ki lehet választani egy fehér izzó fényéből. A színszűrőt az off/on kapcsolóval lehet eltűntetni a fényútból vagy visszatenni a helyére. A fényt itt nemcsak fotononként, hanem fénycsóvaként is meg lehet jeleníteni.

 

A szimuláció legfrissebb verziójának indítása a PhET webhelyéről

Az alábbi beágyazásra kattintva egy color-vision_hu.jnlp nevű fájl töltődik le a PhET webhelyéről, ha hagyjuk.
A letöltött .jnlp fájl ikonjára duplán kattintva hamarosan elindul a szimuláció legfrissebb verziója is.
Ilyen beágyazást bárki jogszerűen készíthet a saját weboldalára, ha akar. A beágyazási kódot innen másolhatjuk ki.

Színlátás
Kattintásra indul

Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

hit counter