Ütközések, impulzus- és energiamegmaradás Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

A szimuláció futtatása helyben: Ütközések. Letöltés/futtatás a PhET oldaláról. Amit alább látunk, az csak egy rolloveres illusztráció némi magyarázattal. Beágyazott változat.
Copyright owner: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Hungarian translation by Sándor Nagy.
A szoftver jogtulajdonosa: PhET Interactive Simulations University of Colorado http://phet.colorado.edu. Magyar fordítás: Nagy Sándor.
Amit most lát, az a rollover kép

Fedőkép Balra egy rollover fedőképe látszik
A nyitóképet látjuk egy magyarázó megjegyzéssel. A körök különböző tömegű korongokat jelképeznek (2× akkora korong 23× nehezebb), melyek légpárnán mozognak súrlódás nélkül. A piros mandinerről a tükrözés szabályai szerint pattannak vissza: a sebesség (impulzus) mandinerre merőleges komponense előjelet vált, míg a párhuzamos változatlan marad. (Gondoljuk meg, mit jelent ez az impulzusmegmaradás szempontjából.) Az ütközések rugalmasságát egyszerre lehet szabályozni.

Rollover kép Húzzuk a kurzort a bal oldali képre, hogy a rollover előjöjjön!
Három korong van a légkorongpályán. A sebesség helyett az impulzus látszik. Figyeljük meg, hogy amíg a korongok nem ütköznek a mandinerrel, addig az eredő impulzusuk sem változik.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

WebCounter.com