Szójuk a pénzt: Bernoulli- & binomiális eloszlás Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén matstat

Az alábbi szimuláció © 1997-2013 Kyle Siegrist munkája (Department of Mathematical Sciences University of Alabama in Huntsville). A szimulációs oldal címe: Virtual Laboratories in Probability and Statistics. A magyarítás általános engedély alapján készült 2013-ban.

← Az appletről

Húzza a kurzort Kurzor arra a részre az appleten, amelyikre kíváncsi. Az instrukciókat l. legalul Ugrás a lapon belül, ill. az applet ablakát lejjebb görgetve az applet alatt.

matstat A többi statisztikai applet erről az oldalról érhető el.matstat

F mint fej vagy siker,
Í mint írás vagy kudarc.

A fenti hozzárendelés felfogható úgy, mint a felezési idő modellezése érmedobással, ti. a felezési időt épp 1/2 valószínűséggel élik túl a radioaktív atomok, ezért n atom közül ugyanakkora valószínűséggel marad adott számú túlélő, mint amekkora az esély ugyanannnyi írásra n db érme feldobásakor.

Képernyőfelvétel

10 érme

 

A kép egyetlen dobás eredményét mutatja 10 szabályos érmével. A piros hasábos hisztogram (a relatív gyakoriságok ábrája) ennek megfelelően egyetlen pálcikát mutat, mely véletlenül egybeesik súlyfüggvény móduszával (a legvalószínűbb esettel).

Tippek a felhasználáshoz

  • A nagy számok törvényének érzékeltetése.
  • A Ugrás saját lapra centrális határeloszlás-tétel érvényesülése.

 


Az applet leírása

A véletlen kísérlet n db egyforma érme egyidejű feldobásából áll. A fej (F) valószínűségét ugyanaz a p érték adja meg mindegyik érmére. Az Y valószínűségi változó az egyszerre dobott fejek számát jelenti, az M pedig a fejek hányadát (relatív gyakoriságát). Ezek utolsó értéke a táblázat minden frissítése után újabb sorként kerül be a táblázatba. A legördülő listán Y és M közül választhatunk. A kiválasztott változó súlyfüggvényét és momentumait (várható érték és szórás) kék színnel mutatja a grafikon, és ezek szerepelnek a táblázatban is. Egy-egy frissítés után a kiválasztott változó empirikus súlyfüggvényét (hisztogram) és momentumait piros szín jelzi. Az n és a p paraméter értékét – egy-egy csúszkával – egymástól függetlenül lehet változtatni.


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka; a MatStat magyarított (és eredeti) appletkínálata, ahonnan ez az applet is való

Utolsó frissítés dátuma: 2022-01-04