Barometrikus légkör-szimuláció Nagy Sándor honlapjára A Tékába, mely ehhez hasonló animációkhoz/szimulációkhoz vezet Nagy Sándor webhelyén

The Flash simulation below is from flashpysics.org. It was created by David Chappell, who kindly permitted me to embed it in this page.
A lenti szimuláció forrása: flashpysics.org. Készítette: David Chappell, aki szíves engedélyét adta ahhoz, hogy a szimulációt beágyazzam lapomba.

A szimuláció. Aki jól tud angolul, már kezdheti is. Aki kevésbé, az ugorjon a rolloveres magyarázathoz Ugrás a lapon belül,
ahová néhány fizikai megjegyzést is tettem, melyeket a többi látogató figyelmébe is ajánlok. A szimuláció kinagyítása: nagyító

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Rolloveres magyarázat. Ugrás vissza a szimulációhoz Ugrás a lapon belül
A  rollover kép, amit látunk, a funkciók magyar jelentését mutatja.

A nyitókép lényegében az, amit a fedőképen látunk kivéve azt, hogy a képet körülvágtam. Az egeret a képernyőfelvételre húzva olyan kép bukkan elő, amelyen a szövegeket magyarra cseréltem emlékeztetőképpen.

A kék hisztogram a barometrikus formulát szemlélteti. Erről és a légkör vertikális szerkezetéről egy jó összefoglaló található a neten :

ρh = ρ0 e-Ch

ahol ρ gáz sűrűsége, h a magasság, és C arányos az mg/T hányadossal (m az atom/molekula tömege, g a gravitációs gyorsulás, T pedig a termodinamikai hőmérséklet). Mivel csak az mg szorzat számít (nem pedig m és g külön), a szimulációt úgy kell tekinteni, hogy a “gravitáció” ezt a szorzatot jelenti. Ha tehát a gravitáció csökken, akkor az egy adott égitest esetében (ahol g állandó) azt jelenti, hogy könnyebb gázokat tekintünk (pl. hidrogént és héliumot). Ebben az értelmezésben azt demonstrálhatjuk a szimulációval, hogy az ilyen gázok könnyebben szert tesznek a “szökési” sebességre, ami lehetővé teszi számukra, hogy az égitesttől végképp megszabaduljanak, pláne, ha magas a hőmérséklet. Ezzel összhangban van a linkelt helyen szereplő ábra is , mely jól mutatja, hogy minél könnyebb egy gáz, annál nagyobb részét teszi ki az atmoszférának, miközben felfelé megyünk. (Összességében persze nem ezek a gázok dominálnak, hiszen az atmoszféra rohamosan ritkul fölfelé.)


Vissza Nagy Sándor honlapjára. Releváns |tIt| kínálat: Asimov Téka

Látogatószám 2013.02.20. óta:

hit counter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Help funkció 2010.11.06-án nem működött. Kattintsunk ide. Ezután a görbére kattintva pontonként vagy folyamatosan megmutatja a görbe pontkoordinátáit. Kattintsunk ide. Ezután a görbére kattintva pontonként vagy folyamatosan megmutatja a görbeérintő meredekségét. Kattintsunk ide. Ezután a görbére kattintva és az egeret tovább húzva kiszámítja a görbe és az r tengely közti területet. Kattintsunk ide. Ezután a görbére kattintva és az egeret tovább húzva kiszámítja a görbe integrálját. Potenciális energia, U/MeV Távolság, r/fm Potenciálisenergia-gödör Nagyítás Kicsinyítés Mozgatható vonalzó Mag: rögzített proton Mozgatható proton a három vegyértékkvarkkal Akit érdekel, majd kitalálja.