Az Alkímia ma Nap-Hold emblémájáról

A háttérkép angol leírásához

Az embléma készítője: Nagy Sándor Nagy Sándor honlapjára

A Húzzuk a kurzort a logóra. hátteret alkotó Nap-felvételen azért látszik akkora korona, mert nem látható fénnyel készült, hanem röntgensugárzás alapján, hamis színekkel.

A fedőkép alapja egy gyönyörű Hold-felvétel a növekvő (Dagadó) negyedholdról. Emlékeztetőkép(p): D mint Dagad (Növekvő hold), C mint Csökken (Fogyó hold).

Az összhatás a teljes napfogyatkozás képzetét keltheti azokban, akik nem ismerik eléggé ezt a jelenséget. Természetesen napfogyatkozáskor nem látjuk a Hold felszínét, hiszen a Nap ilyenkor épp a Hold túloldalát világítja meg hozzánk képest.

De a kép amúgy sem csillagászatról szól, hanem alkímiáról, ahol a Nap szimbóluma (a háttérképen felül: Nap: Au) az arany alkímiai jelképével egyezik meg, a Holdé pedig (mely a háttérképen alul látszik: Hold: Ag) az ezüstével azonos.

További alkímista szimbólumok jelentése a “hivatalos” logóról szóló lapon található.

A grafikában felhasznált alkímiai szimbólumok a következő könyvből származnak: Hoppál Mihály, Jankovics Marcell, Nagy András, Szemadám György: Jelképtár (Helikon Kiadó, 1997). A szimbólumok jelentése föntről kezdve a következő: Au (arany, Nap), Sb (antimon, Neptunusz), Sn (ón, Jupiter), Cu (réz, Vénusz), Fe (vas, Mars), Pb (ólom, Szaturnusz), Hg (higany, Merkur), Ag (ezüst, Hold).

Készítettem egy kisebb animált GIF-et is arra az esetre, ha érintős képernyőd van, mert azzal nem működik rendesen a fenti rolloveres képpár:

Animált GIF az emblémáról


Vissza Nagy Sándor honlapjára vagy az Alkímia mával kapcsolatos oldalára.