Nagy Sándor: magamról

Végzésünk óta az ELTE alkalmazottja vagyok: 2011. őszétől már csak nyugdíjasként félállásban, 2012. szeptember végén pedig a félállásom is megszűnik. Megértem a nyugdíjra: már az a kevés kötöttség is terhemre van, ami a félállással jár.

Az ELTE-n a szokásos dolgok mellett egy jó évtizeden át sok szervezést is elvállaltam (1990-2005: intézeti és kari diákkör, oktatási bizottságok stb.), de az utóbbi években fokozatosan kihátráltam ezekből. Jelenleg már csak a Kari Tanácsnak és az intézeti Oktatási Bizottságnak vagyok tagja. Valószínűleg én leszek az utolsó szakfelelőse az osztatlan vegyészképzésnek (ebben részesültünk mi is hajdanán), melynek utolsó évfolyama 2010-ben ballagott el, úgyhogy ma már csak a csellengők pesztrálása a dolgom, mielőtt én is elballagok.

Az ELTE nyújtotta viszonylagos szabadságot kihasználva tettem két nagyobb kitérőt más területekre is (1985-2000 közt). Egyrészt írtam néhány kerékpározással kapcsolatos könyvet. Ezek, a maguk idejében, különösen a Bicajoskönyv, elég népszerűek voltak egy bizonyos körben. Fordítottam regényeket és novellákat is. A Szofi és a HABÓ c. meseregény (Roald Dahl: The BFG), valamint a Vendéglő a világ végén c. kötet (Douglas Adams: The Restaurant at the End of the Universe) szintén szerzett néhány hívet a maga számára (sőt, még számomra is).

Az utóbbi években (2000-től) a változatosság kedvéért a szűkebb szakmámban (magkémia) és a fizikai tudományokban fejtettem ki ismeretterjesztő tevékenységet vagy ahhoz hasonlót. Többedmagammal szerkesztettem (és kis részben írtam) a Handbook of Nuclear Chemistry c. könyvet, melyet 2003-ban a Kluwer, 2011-ben pedig a Springer adott ki 5, ill. 6 kötetben. Szerkesztetem egy elektronikus enciklopédiakötetet is a témában az UNESCO-nak (2007). Kb. 2009-től kezdtem el a honlapomra felrakni mindenféle természettudományos szimulációkat és animációkat. Ezeket kb. egy hónapja költöztettem át arra a bérelt webhelyre, amelyen ez az oldal is olvasható, hogy biztosítsam a szabad hozzáférésemet az után is, hogy végleg búcsút mondok az ELTE-nek. Néha kapok visszajelzést elégedett látogatóktól, de külső megerősítés nélkül is azt gondolom, hogy nemcsak az időt segít majd múlatni a kertészkedés mellett a gyűjtemény fejlesztése, de amit csinálok, annak más számára is van valami értéke. Ez pedig számomra mindig is fontos volt.

Harmadik házasságomat töltöm 25 éve egy türelmes társ mellett, aki mindig hagyta, hogy azt csináljam, amihez éppen kedvem volt. Három közös leánygyermekünk van 18-23 év között (gimnazista, BSc-s és BSc-MSc közötti gyakornok, parkoló pályára állítva). Anna, a legidősebb, Philadelphiában született, közel kétéves kinn tartózkodásunk végén, amikor is, az itthoni megélhetési gondok miatt, a Drexel University-n vállaltam állást (az ELTE-s munkaviszonyom megszakítása nélkül). Feleségem és kisebb gyermekeim mindig is szeretettel fordultak előző két házasságomban született lányaimhoz (egyik 29 éves, a másik 34), ami nagy dolog. Unokám egyelőre nincsen, de elég nagy esélyt adtam magamnak ahhoz, hogy egyszer mégiscsak legyen.

Ági lányom (34) 2012.07.21.-én ment férjhez. Szép lagzi volt. A három legkisebb lányom volt a koszorús lány. Szépek voltak mind a négyen.

Törökbálint, 2012.07.24.


Képek

2012.06.04. Kertünk egyik fája alatt, fadöntésből hazatérve.

Fa Táskák Hegymászókötél Embléma Cseresznyefa Piros övtáska Láncfűrész Kiskocsi Munkásnadrág

Épp hazatértem a "kavicsos" nevű birtokunkról, ahol egy kiszáradt szilvafát vágtam ki unokaöcsém segítségével.

Szeretem a fákat, de szeretem a fadöntést is.

Nem az a "favágó munka", amelynek sokan hiszik.

Megfontolt döntéseket igényel, hogy a fa jó helyre essen.

De azért nyugodtabb vagyok, ha Dani is ott van, és kötéllel besegít.

További megjegyzések a képen kurzor.

Egy 1971-es felvétel az NDK-ból, melyet Becskei Tibi küldött
Nagy Sándor 1971

Ági lányommal az esküvőjén (Kalocsa, 2012. július 21.) Ugrás a Facebookra, ahol további esküvői képek is vannak.
Lehotay-Nagy Ágnes 2012.07.21.

Négy lányommal az öt közül Ági esküvőjének napján (2012.07.21.)
Nagy Sándor a Nagy-lányok nagy részével Szilágyi-Nagy Éva Nagy Sándor Lehotay-Nagy Ágnes Szilágyi-Nagy Anna Szilágyi-Nagy Zsuzsa


Vissza az 1972-es ELTE-s vegyészek kezdőlapjára! A kezdőlapra!

Valid XHTML 1.0 Transitional