Gál Tamás: magamról

Ha jól emlékszem, 1972-es végzésünk idején még aktív sportoló voltam, és mellékesen kicsit vegyész is. Egyrészt a Vízművekben, majd egy rövid ideig a Tungsramban. Ezt követően viszont nagyon vegyész lettem: 1974-től az igazságügyi vegyész-szakértés grádicsain lépkedtem felfelé a mai napig ugyanabban az intézetben (Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet). Kezdetekben nagyon változatos, anyagvizsgálatokkal kapcsolatos, nem mindennapi feladatokat kellett megoldani a rafinált bűnügyek bizonyításában. Később ez fokozódott és még manapság is találkozom újszerű ’donságokkal’. Ebből az is kiderülhet, hogy még aktív dolgozó vagyok.

Ugyanazzal a feleséggel és ugyanazokkal a fiaimmal (42) és (40) lakunk ugyanabban a házban, és próbáljuk együtt élvezni az öt unokánkat (ők viszont újak: másféltől tíz évig szól az orgonasíp). Róluk nem írok, mert nem tudnám abbahagyni. Annyi bizonyos, hogy ők az élet értelme.

A vízilabdával mostanában kezdtem felhagyni. Gyakorlatilag nem hagytam egy percre sem abba, csak vándoroltam egyre gyengébb csapatokba. Az utolsó harminc évet már oldboys-ként, de még sikerekben gazdagon. Bejártuk a világot és néhány „világbajnok”-i címet is begyűjtöttünk. Ez ugyanis csak azon múlik, hogy eljut-e a csapat a színhelyre, és ott meg már csak nyerni kellett.
Egyéb sportként laza erdei séták, úszás, síelés, bicaj maradt, ami oldja kicsit a mindennapi robot zsibbadását.
Hobbiként a fényképezésben van még sok kiaknázatlan lehetőségem, úgyhogy a későbbiekben is vállalom a paparazzói szerepet megmozdulásainkon.

Az öregedéssel arányban egyre több helyen (pl. BME, Pázmány, RTF, Janus Pannonius,…) oktattam és jelenleg is, főleg a misztikus ködben úszó kriminalisztikai témákkal kapcsolatban. Funkcionárius is vagyok a Bp-i szakértői kamara vegyész szakosztályában.

…és akkor vissza a vegyészethez, közös hivatásunkhoz. Mikroszkópia, infravörös spektroszkópia és Raman-spektroszkópia a szűk, műszeres analitikai tématerületem, de valójában valamennyi módszert használjuk naponta a ’dolgozómban’, csak a többit én leginkább csak oktatom. Volt egy-két sikerem itt is, de mint ismert, ennek a természete a tiszavirágzáshoz hasonló. Ugyanezek olvashatók a http://www.bszki.hu/page.php?28 oldalon is.

Budapest, 2012.05.26.


Képek

Majd lesz az is...


Vissza az 1972-es ELTE-s vegyészek kezdőlapjára! A kezdőlapra!

Valid XHTML 1.0 Transitional